Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3108 klantenreviews

Expert review: Olight X7R Marauder

Inleiding

De Olight X7R Marauder is het nieuwe topmodel van Olight en heeft een lichtopbrengst van maar liefst 12.000 lumen en is daarmee 3000 lumen sterker dan het niet oplaadbare broertje de X7.  Het is waarschijnlijk veel sterker dan je nodig hebt, want 12.000 lumen is extreem veel. De lichtopbrengst wordt gerealiseerd in een beperkte behuizing, wat een bijzondere prestatie van Olight is.

Het verschil tussen de X7R en de X7 is groter dan het in eerste instantie lijkt. Zo is de Olight X7R oplaadbaar en de X7 niet. Ook verschilt de lichtopbrengst. De Olight X7R heeft een maximum lichtopbrengst van 12.000 lumen en deze zakt terug naar 3000 lumen continue lichtopbrengst. De X7 heeft “slechts” 9000 lumen en levert continu 1800 lumen. De batterijduur van de Olight X7R is ook een stuk beter. De verschillen komen door het vernieuwde en verbeterde circuitboard in de X7R.

Wanneer je de Olight X7R koopt, krijgt je een volledig pakket accessoires meegeleverd.

 

De X7R in het kort

De X7R is het nieuwste model in een serie van sterke 'soda-can' zaklampen van Olight, waarbij 'soda-can' verwijst naar de vorm van de zaklamp. Die is namelijk relatief kort en dik, waardoor deze een beetje de verhouding (en maat) heeft van een frisdrankblikje. Deze vorm is zeer geschikt voor zaklampen met een hoog energieverbruik, omdat ze de mogelijkheid geven 3 of 4x 18650-batterijen in de behuizing te plaatsen. Het geeft ook de mogelijkheid om meerdere leds te plaatsen en dat is nodig om een hoge lichtopbrengst te realiseren.

De zaklamp is kort en vrij dik. Vergelijkbaar met het formaat van een blikje fris. Of bier ;-)

 

De extreem hoge lichtopbrengst komt door de gebruikte leds die Olight toepast. De Olight X7R heeft drie XHP70-leds, die elk 4000 lumen leveren. Deze leds hebben een behoorlijk hoog energieverbruik en daarom is de zaklamp voorzien van een ingebouwde accu. De zaklamp is oplaadbaar via een USB-C aansluiting op de achterzijde van de zaklamp.

De Olight X7R heeft een aantal unieke features waarmee Olight voorop loopt op andere merken, zoals een USB-C-lader en een heuse nabijheidssensor. USB-C zorgt voor een hoger aantal ampères bij het laden waardoor het laden sneller gaat. De USB-aansluiting wordt niet - zoals gewoonlijk - met een rubberen kapje afgesloten, maar via een afdekplaatje die met een ring te verstellen.

De aansluiting voor de lanyard kun je in en uittrekken, dus als je die niet gebruikt heb je er geen last van. Speciale aandacht verdiend ook de nabijheidssensor. Die dimt het licht automatisch als er een object iets te dicht bij de lens komt. Dit voorkomt verblinding en ook oververhitting.

 

 

Specificaties

 • Led: 3x Cree XHP70
 • Modes:
  • Turbo S (12.000 Lumen, 123 min*)
  • Turbo (7.000 lumen, 132 min*)
  • High (3000 lumen, 130 min)
  • Mid (1000 lumen, 6 uur)
  • Low (500 lumen, 14 uur uur)
  • Nightlight (10 lumen, 30 dagen)
  • Strobe (10 Hz)
 • Bereik: 380m
 • Candela: 36100 cd
 • Batterij: batterijpack 50,4 Wh
 • Lengte: 129 mm
 • Diameter: 68 mm
 • Gewicht: 665 gr (incl. batterijpack)
 • Rating: IPX7 (waterdicht tot 1 meter)
 • Valbestendigheid: 1 meter
 • Oplaadbaar: ja

*Zoals bij bijna alle zaklampen zakt het aantal lumen naar korte tijd terug naar een lagere lichtopbrengst om oververhitting te voorkomen. Bij de X7R zakt het aantal lumen bij Turbo S na 3 minuten naar 3000 lumen. Bij Turbo zakt de zaklamp van 7.000 naar 3.000 lumen na 12 minuten.

Meegeleverde accessoires

De set wordt compleet geleverd en bestaat uit:

 • Olight X7R zaklamp
 • Holster
 • USB-C kabel
 • 220V-lader
 • Lanyard

De batterij zit in de lamp en kan niet verwijderd worden. Daarom heb ik deze hier niet apart vermeld. Er zitten geen reserveonderdelen bij. Bij de meeste zaklampen worden reserve rubberen switch knoppen en afdekkapjes voor de USB-aansluiting meegeleverd. Echter bij de X7R niet. De switch van de X7R heeft metalen ring om het rubber, waardoor deze niet zelf te vervangen is. Het is daarom niet zinvol om een reserve rubberen switch mee te leveren. De bescherming van de USB-aansluiting werkt met een draaimechanisme, waardoor er geen reserve rubber nodig is.

De eerste bevindingen

Het plezier van de Olight X7R begint al met de verpakking. Het is een soortgelijke verpakking als bij de Olight R50 Pro Seeker, waarbij ik de ervaring van het uitpakken vergeleek met de ervaring bij het uitpakken van Apple-producten. Het gaat natuurlijk om de inhoud, maar het is duidelijk dat de aandacht die Olight heeft besteed aan de zaklamp is doorgetrokken naar de verpakking. Het is mooie kartonnen doos met een magneetsluiting, inserts van schuim en alles in een stijlvol zwart uitgevoerd.

Mijn eerste reactie bij het oppakken van de Olight X7R was: “Wat zwaar!”. De zaklamp weegt 668 gram en is daarmee een stuk zwaarder dan de meeste andere zaklampen. Dit komt doordat de 3 leds veel warmte produceren en om dat te koelen heb je een flink stuk aluminium nodig. Ondanks de afmeting en diameter ligt de zaklamp lekker in de hand. De zaklamp is wat ergonomisch gevormd, waardoor het vasthouden lekker gaat. Het gewicht is ook bij wat langer vasthouden geen probleem.

De Olight X7R is voorzien van een flink aantal koelvinnen.

 

De echte 'wow-factor' krijg je wanneer je de zaklamp aan zet. Uit gewoonte begin ik altijd met de laagste stand en ga dan omhoog. Bij High dacht ik al:” Wow wat een hoop licht”. Tot ik eraan dacht dat er nog twee turbo standen zijn en dan sta je versteld van de lichtopbrengst. 12000 lumen is extreem veel en genoeg om een volledige kamer totaal te overbelichten. En ook genoeg om mezelf te verblinden door de reflectie van de muren en het plafond.....

Olight heeft veel aandacht besteedt aan de verpakking.

 

Vergeet vooral niet om de beschermfolie op de lens te verwijderen voor dat je de lamp gebruikt.

 

De batterij en het laden

Het laden van de zaklamp werkt via de meegeleverde 220V naar USB lader en Olight claimt dat deze lader een USB-C lader is en 3 keer sneller laadt dan een gewone USB lader. Echter is dit voornamelijk marketingpraat.

De lader heeft een gewone USB aansluiting en geen USB-C aansluiting. De X7R heeft daarentegen wél een USB-C-aansluiting en de meegeleverde USB-kabel is een verloopkabel van een gewone USB aansluiting naar USB-C.

Maar het belangrijkste is dat de lader maar liefst 4 ampère kan leveren en dat is veel meer dan bij een traditionele USB adapter. Het amperage is hoger dan bij de meeste USB-laders, maar niet 3 keer zo hoog en zal de lader dus ook niet direct 3 keer zo snel laden. Daarnaast is de USB-C-lader van mijn Macbook 19V en daarmee een stuk hoger dan de 5V USB-lader van de X7R. Nu is 19V niet zinvol als je een 4,2V lithiumbatterij laadt, maar het doet toch af aan de bewering van een USB-C-lader. Maar ik begrijp Olight wel, want de specificatie van de lader is boven de officiële specificatie van een gewone USB-lader.

De USB-C aansluiting van de zaklamp zit aan de achterkant op de tail. De meeste oplaadbare zaklampen hebben een rubber kapje dat op de USB-aansluiting wordt geplaatst om deze te beschermen tegen vocht en vuil. Bij de Olight X7R is dit anders. Het achterste stuk van de body bestaat uit een ring en door deze te draaien komt de USB aansluiting te voorschijn. Dus geen kapje dat kapot kan gaan, maar een veel degelijker systeem. Het nadeel is wel dat deze aansluiting minder bestand is tegen water en dat de zaklamp daardoor maar een IPX7-rating heeft (max 30 min onder water van 1 meter diep). Dat zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren bij gebruik, maar opvallend is het wel. De USB aansluiting is voorzien van een ledje dat rood schijnt als de zaklamp aan het laden is en groen schijnt als de zaklamp volledig geladen is.

Het laden duurt tussen de 3:30 uur en 3:45 uur en dat is behoorlijk snel voor een zaklamp met zo’n grote accucapaciteit (50,4 Wh). Het accupack bestaat uit 4 stuks 18650-batterijen. Hiermee komen we bij een groot nadeel van de X7R. De accu van de X7R is namelijk niet te vervangen, dus als de zaklamp leeg is kun je er niet snel nieuwe batterijen in doen en verder gaan. Maar het grootste nadeel is dat alle batterijen door ouderdom aan slijtage onderhevig zijn, waardoor de batterijcapaciteit steeds minder wordt. Dit betekent dat over een aantal jaar de lichtopbrengst en de batterijduur een stuk minder zullen zijn. Dit is voor mij een reden om de niet oplaadbare X7 te verkiezen boven de X7R. Volgens de specs heeft de X7 een lagere lichtopbrengst (9000 lumen) dan de X7R, maar in de praktijk zie je het verschil tussen 12.000 en 9.000 lumen niet zo goed.

Op de Olight X7R vind je een USB-C aansluiting.

 

 

De USB-C aansluiting wordt afgeschermd met een metalen klepje.

 

Reflector

De 3 leds zitten in een driehoeksformatie en elk van de leds heeft een soort van mini reflector. Al deze mini reflectoren maken onderdeel uit van een grotere reflector. Zowel de kleine als de grote reflectoren hebben een orange peel (sinaasappelhuid) structuur. De combinatie van de leds en de reflectoren is dat het lichtbeeld behoorlijk egaal is. Er is geen duidelijke hotspot en de lichtintensiteit neemt geleidelijk af naar de buitenkant van de lichtstraal. Het is dus duidelijk een flooder (een zaklamp die breed schijnt). Door de zeer hoge lichtopbrengst van 12.000 lumen heeft de zaklamp toch nog een flink bereik van 380 meter.

De leds zijn geplaatst in individuele reflectoren en zijn voorzien van een orange peel structuur. De nabijheidssensor zit links net onder het midden.

 

Schakelaar en bediening

De zaklamp wordt bediend door een enkele schakelaar aan de zijkant van de zaklamp. De schakelaar ligt in een soort van inkeping in de kop van de zaklamp, waardoor deze gemakkelijker op de tast te vinden is, zelfs met handschoenen aan. Op de rubberen schakelaar zit een kleine uitstulping om de schakelaar nog gemakkelijker te vinden. Onder de schakelaar zit een ledje. Zodra de zaklamp niet in lock-out staat en bewogen wordt, licht het ledje groen op. Zo kun je in het donker direct de schakelaar vinden. Als de zaklamp niet bewogen wordt blijft het ledje uit. De kleur van de led is groen als de batterij nog vol is. Het ledje kleurt rood als de batterij bijna leeg is.

De schakelaar is goed te vinden op de tast, maar is ook voorzien van een indicator die bij beweging gaat knipperen.

 

De bediening is zoals we van Olight gewend zijn. 1 keer drukken op de schakelaar en de zaklamp gaat aan in de laatste gebruikte stand (m.u.v. de turbo en strobe). Door de switch ingedrukt te houden schakel je naar een hogere stand en van high weer naar terug naar low. Door 2 keer snel achter elkaar te drukken activeer je de turbo en door nogmaals 2 keer snel achter elkaar de schakelaar in te drukken activeer je de Turbo S stand. 3 keer snel achter elkaar klikken geeft direct toegang tot de stroboscoop. Je kunt direct naar turbo en strobe als de zaklamp aan of uit staat.

Nightlight is alleen te bereiken door vanuit de 'uit' stand de schakelaar ingedrukt te houden. Hou je de schakelaar nog langer ingedrukt, dan gaat de zaklamp naar 'lock out'. Om deze weer uit lock out te krijgen hou je de schakelaar weer enkele seconden in.

Lichtkleur

Cree (de fabrikant van de leds) levert de XHP70 enkel in cool white en dat vind ik persoonlijk jammer. Een neutral white led heeft mijn voorkeur maar is Olight niet aan te rekenen.

Batterijduur

Een van de sterkte punten (en daarmee waarschijnlijk ook de hoofdreden om een X7R te kopen) is de batterijduur. De ingebouwde accu kan 130 minuten lang continu 3000 lumen geven en dat is indrukwekkend lang voor een dergelijke lichtoutput. De turbo standen houden hun maximale output maar kort vast, vandaar dat ik hier verwijs naar de hoogste stand met een continue output. De zaklamp is vooral gericht naar gebruikers die langdurig een hoge output nodig hebben en dat heeft Olight met deze zaklamp goed voor elkaar.

Anti rol functionaliteit

Daar kan ik kort over zijn: die is er namelijk niet. De kop van de zaklamp is rond en rolt zo van elk hellend vlak af.

Holster en lanyard

De Olight X7R is te groot om in een broekzak te doen, dus de meeste gebruikers zullen deze in een jaszak of holster dragen. Het bijgeleverde holster is van hoge kwaliteit en dik materiaal gemaakt. Indien gewenst kun je het blauwe stiksel van het klittenband verwijderen om de lus groter te maken.

De zaklamp blijft er goed in zitten en zal er niet uitvallen. Het holster kan aan een riem worden bevestigd of via de ring aan iets anders bevestigd worden. De zaklamp gaat met de achterkant eerst in de holster, waardoor je de zaklamp eerst moet draaien in je hand voor je deze kunt gebruiken. Dat is een klein nadeel.

In het holster.

 

Het polskoord is op een speciale manier geknoopt. Als je deze knoop los haalt fungeert het polskoord als een soort parachord en kan handig zijn in noodsituaties.

 

Beamshots

Lichtprofiel: behoorlijk breed met een nauwelijks zichtbare hotspot.

 

Turbo S: door de 12.000 lumen lijkt het weer bijna dag.

 

Turbo: 7000 lumen

 

High: 3000 lumen

 

Medium: 1000 lumen

 

Low: 500 lumen

 

Nightlight: 10 lumen

 

Eindconclusie

Pluspunten

 • Lichtopbrengst
 • Batterijduur
 • Oplaadbaar
 • Korte laadtijd door USB-C aanlsuiting op de lamp
 • Formaat in verhouding tot de lichtopbrengst
 • Innovatieve schakelaar, lanyard clip en laadaansluiting
 • Nabijheidsensor om overbelichting en oververhitting te voorkomen.
 • Stand met lage lichtopbrengst

 

Minpunten

 • Batterijen niet te vervangen
 • Relatief lage IPX7 rating, dus maar waterdicht tot 1 meter.
 • Gewicht
 • Meegeleverde USB-C-lader is niet echt USB-C, wel een hoge output

Het laatste woord

De Olight X7R is een beest van een zaklamp met een extreme hoge lichtopbrengst van 12.000 lumen. Het is daardoor niet een zaklamp voor iedereen, want door de prijs en het gewicht zullen veel kopers afgeschrikt worden. Voor die mensen heb ik een tip: koop een Olight R50 Pro Seeker. Die heeft “maar” 3200 lumen en dat is in veel gevallen meer dan genoeg. De prijs van de R50 Pro Seeker is een stuk lager en de lamp is ook kleiner en lichter.

Voor iemand die een breed gebied moet verlichten en daar heel veel licht nodig heeft, kan eigenlijk niet om de X7R (of de niet-oplaadbare X7) heen.

De zaklamp is zeer goed gebouwd en alle details zijn goed afgewerkt. Door de sterke lader, de nabijheidssensor en de USB-C aansluiting heeft de zaklamp een aantal innovatieve elementen. De krachtige ingebouwde accu zorgt voor een hele goede batterijduur en een relatief korte laadtijd. De accu is echter niet te vervangen en dit is een groot nadeel.

De Olight X7R heeft een nieuwer en beter circuitboard dan de X7, waardoor de hoogste lichtopbrengst hoger is en de continue lichtopbrengst ook. Ook de batterijduur is fors verbeterd.

Zou ik de Olight X7R aanraden? Mits de juiste omstandigheden wel. Er moet bij de gebruiker een duidelijke noodzaak zijn om zoveel lumen nodig te hebben voor een behoorlijk lange tijd. Maar als je die specs nodig hebt, dan hoef je niet te twijfelen. De bouwkwaliteit is zeer goed en de zaklamp heeft een aantal innovatieve features. Ook heeft de zaklamp een stand met een lage lichtopbrengst van 10 lumen, waardoor de zaklamp breed inzetbaar is. Ook op de momenten als wanneer je al dat lichtgeweld niet direct nodig hebt.

Ja, ik wil de Olight X7R bestellen


Bekijk ook onze video review van de Olight X7R.

Over Luuk

Luuk is in het dagelijks leven werkzaam in de culturele sector. Hij heeft een voorliefde voor mooie spullen waarin design en functionaliteit samen komen. Hij is een fanatieke doe-het-zelver en heeft dezelfde liefde voor goed gereedschap als voor zaklampen. Als actief lid van verschillende forums en websites plaatst hij regelmatig reviews over zaklampen en gereedschappen. Luuk wil zijn kennis graag met mensen delen en vindt het erg leuk om hierover te schrijven!

Als expert-reviewer test én beoordeelt hij voor ledscherp.nl verschillende zaklampen van groot tot klein, zowel schijnwerpers als breedstralers.

Een gedachte over “Expert review: Olight X7R Marauder”

 • Beste Luuk,
  Je schrijft over dat de accu niet te vervangen is ,nou dat gaat wel ,ik ben geen YouTube’er dus filmpje er op te zetten
  Maar met een fijne inbus schroevendraaier en een kruis schroevendraaier kom je aan de accu’s deze zijn 2 aan 2 gemonteerd dus parallel en die weer in serie waar door de ampère is verdubbeld van bv 2400 naar 4800 mah en dan de voltage 3,7v naar 7,2v
  Nu is de lamp niet meer water dicht dus moet je er weer silecone gebruiken voor deze te dichten wel zuur vrij!! zeker waar de print zit met de USB C het zuur grijpt het koper aan
  Mvg
  Bas

  Reageren
Geef een reactie