Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3108 klantenreviews

Expert review: Olight S30RIII Baton

Inleiding

Olight heeft ondertussen een behoorlijke diversiteit in zaklampen in de S-serie. Van de kleine S1 tot de Olight S30RIII Baton is er een reeks zaklampen die verschilt in gebruikte batterij, led en afmeting. Ondanks deze diversiteit zijn ze allemaal bedoeld als Every Day Carry, dus voor het alledaags gebruik en handig om altijd bij te hebben.

Eigenlijk zijn het 2 series, namelijk een oplaadbare serie waarbij de naam eindigt op R en de reguliere, niet oplaadbare serie zonder R. Wie van jullie meer van mijn blogs op ledscherp.nl heeft gelezen is al enkele van deze zaklampen tegengekomen.

De inhoud van het complete pakketje.

 

De Olight S30RIII Baton in het kort

Een van de populairste modellen uit de S-reeks, namelijk de S30R II, heeft nu een update gekregen: de Olight S30R III. Zijn voorganger, de S30R II was een van de eerste zaklampen die ik kocht en nog steeds is het een van mijn favorieten. Dit komt omdat het een heel erg allround zaklamp is en dat geldt ook voor de opvolger.

De led in de Olight S30RIII Baton is de XM-L2 led, die 1050 lumen levert en dat is voor alledaags gebruik meer dan voldoende. De led heeft een goede mix tussen een goede hotspot en een sterke spill, waardoor je toch een behoorlijk bereik hebt en niet de nadelen van een thrower krijgt (een smalle bundel zonder spreidlicht). In combinatie met de reflector heb je een bereik van 188 meter en dat is voor de meeste gebruikers genoeg. De batterij is een 18650 (3500 mAh) en vindt daarmee een balans tussen genoeg capaciteit en toch niet te groot. De zaklamp is niet te groot, waardoor deze lekker in de hand ligt en ook in een broekzak past. De zaklamp is op te laden via de meegeleverde laadhouder, dus geen gedoe met externe laders.

Van links naar rechts: 18650-batterij, S30R III en S30R II.

 

Als ik iemand een zaklamp moet aanraden voor algemeen gebruik of voor iemand die zijn eerste stappen wil zetten in de zaklampwereld, dan kom ik vaak op een zaklamp zoals de S30R III om de redenen die ik hierboven heb genoemd.

Nu lijkt de S30R III maar een kleine upgrade tegenover de S30R II want het aantal lumen is bijna verwaarloosbaar toegenomen van 1020 naar 1050 lumen. Het gewicht en de afmetingen zijn ook ongeveer hetzelfde gebleven. Het voordeel van de S30R III tegenover de voorganger is vooral de toegenomen batterijduur door de zuinigere versie van de XM-L2-led en iets andere lichtstanden.

S30R III S30R II
Turbo 1050 lumen / 500 lumen

2 min / 200 min*

 1020 lumen / 600 lumen

3 min / 120 min*

High 500 lumen /210 min 450 lumen / 3 uur
Medium 120 lumen / 15 uur 100 lumen / 14 uur
Low 12 lumen / 130 uur 20 lumen / 68 uur
Moonlight 0,5 lumen / 100 dagen 1 lumen / 50 dagen

 

* Na 2 of 3 minuten springt de thermische beveiliging aan en zakt het aantal lumen naar 500 (S30R III ) of 600 (S30R II) lumen.

De bovenstaande tabel geeft de lichtstanden aan. Tussen high en medium zit bij beide modellen een behoorlijk gat, maar in de praktijk mis je hier geen stand. Tussen medium en low zit bij de S30R III wel een behoorlijk gat. Dat is voor mij iets te groot. 12 lumen is soms te weinig, terwijl 120 lumen te veel is.

De afmetingen van de kop en de reflector van de S30R III zijn hetzelfde gebleven, maar de body is iets slanker geworden. De S30RIII Baton ligt daardoor nog net iets lekkerder in de hand.

Specificaties

 • Led: Cree XM-L2
 • Modes:
  • Turbo (1050 lumen, 202 min*)
  • High (500 lumen, 210 min)
  • Medium (120 lumen, 15 uur)
  • Low (12 lumen, 130 uur)
  • Moon (0,5 lumen, 100 dagen
  • Strobe (10 hz)
 • Bereik: 188m
 • Candela: 8840 cd
 • Batterijen: aangepaste 18650 Li-Ion accu
 • Lengte: 114 mm
 • Diameter: 25 mm
 • Gewicht: 110 gr (incl. batterij)
 • Rating: IPX8 (waterdicht tot 2 meter)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: ja

*De eerste 2 minuten 1050 lumen, waarna de thermische beveiliging ingrijpt en het aantal lumen zakt tot 500.

Meegeleverde accessoires

 • S30R III zaklamp
 • Angepaste 3500 mAh 18650-batterij
 • Oplaaddock
 • USB-kabel
 • Lanyard
 • Clip

Olight levert geen holster of tasje mee en ook geen reserve O-ringen. Voor een zaklamp uit deze prijsklasse vind ik dat een duidelijk minpunt. Wat dat betreft doet Nitecore het een stuk beter.

Meegeleverde accessoires

Schakelaars en bediening

Wat Olight tot mijn favoriete zaklampmerk maakt, is de afwerking van de zaklampen en de bediening. Deze werkt intuïtief en is bij bijna alle modellen van Olight hetzelfde. Dat laatste is een groot voordeel als je meerdere zaklampen hebt. Je hoeft dan nooit na te denken hoe je ook al weer bij een bepaalde stand komt.

Ook de Olight S30RIII heeft deze kenmerkende bediening. 1x keer klikken is aan en nog eens klikken is uit. Als de zaklamp aan staat kun je de switch ingedrukt houden en schakel je tussen de verschillende lichtstanden (m.u.v. strobe.). De zaklamp heeft een memory functie en start op de laatst gebruikte stand. Strobe kun je bereiken door drie keer snel achter elkaar te kikken. Vanuit de 'uit' stand kun je direct naar Moonlight (zeer lage lichtstand) door de switch 1 seconde ingedrukt te houden. Vanuit 'uit' kun je ook direct naar de Turbo stand door twee keer snel achter elkaar op de switch te drukken. Als de zaklamp uit staat kun je de switch meer dan 1 seconde ingedrukt houden en dan kom je in lock-out. Dit is een beveiliging waarbij je niet onbedoeld de zaklamp aan kunt zetten (bijvoorbeeld in de broekzak).

De zaklamp heeft ook een timer die je op 3 of 9 min kunt instellen. Als de timer afgelopen is, dan gaat de zaklamp uit. In de switch zit een rood ledje dat gaat branden als de batterij bijna leeg is.

De switch is ongeveer gelijkwaardig aan de switch van de S30R II. Er zijn echter twee verschillen. Het eerste verschil zit in de ring rondom de switch, deze is nu blauw, in plaats van zwart. Het tweede verschil is dat de switch iets meer uitsteekt. De switch van de S30R II moest je redelijk ver indrukken, wat met handschoenen niet altijd gemakkelijk is. De switch van de S30R III steekt een millimeter meer uit, waardoor dit probleem minder is. De zaklamp gaat daardoor wel sneller onbedoeld aan.

De switch met de blauwe rand van de S30R III steekt iets verder uit.

 

Reflector

De reflector van de S30RIII heeft een diameter van 2,5 cm en is ongeveer 2 cm diep. Dit zorgt voor een van de sterkte punten van de S30RIII, namelijk het lichtbeeld. Olight heeft hierbij een goede mix gevonden tussen de hotspot en de spil waardoor de zaklamp zeer breed in te zetten is. De relatief brede spill zorgt voor een behoorlijk verlicht oppervlak en de hotspot voor een zeer behoorlijk bereik (188 meter). Het is daarmee geen echte flooder en geen echte thrower, maar wat tussenin en heeft daarmee een aantal van de positieve kenmerken van beide types zaklampen. Het is ook de hoofdreden waarom ik de S30R II (en nu dus de III) aanraad voor mensen die hun eerste zaklamp willen kopen.

Lichtkleur

De S30RIII heeft een Cool White led. Bij andere zaklampen van Olight zien we Cool White leds die helemaal niet zo wit licht geven. Helaas geeft de led in de S30RIII een behoorlijk wit licht. Een iets minder witte led of zelfs een Warm White led zou aangenamer zijn.

Opladen

De S30RIII wordt opgeladen via het meegeleverde driehoekige Micro-dok III. Het dock levert 4,2V en 1A, net als de voorganger. Het dock krijgt de stroom via de meegeleverde USB-kabel. Een 220V-adapter wordt niet meegeleverd. Dat is bij de meeste zaklampen zo en dat is eigenlijk geen probleem, omdat bijna iedereen wel een of meer van de laders heeft voor zijn E-Reader, smartphone of tablet. Het dock heeft een tweede USB-aansluiting om een tweede USB-apparaat mee op te laden.

De zaklamp blijft door de magnetische tail plakken aan het dock en dit zorgt voor een goede verbinding tussen beiden. Het dock is voorzien van 3 kleine zuignappen. Het idee is dat je het dock daarmee ergens vast kunt plakken. In de uitvoering van dit concept is echter iets misgegaan. De zuignappen “plakken” niet genoeg, waardoor je enkel op de meest gladde oppervlaktes het dock blijft zitten. Bij het dock van de Olight S30RII kreeg je een losse sticker, waarmee je het dock vast kon zetten. Die was daarna niet meer te verplaatsen. Maar het werkte tenminste.

Links het dock van de S30R III en rechts het dock van de S30R II

 


 

De batterij

De S30RIII werkt op een aangepaste 3500 mAh 18650-batterij. Deze batterij heeft aan één zijde zowel een plus- en een minpool en dit is nodig voor het opladen. Het nadeel van dit systeem is dat de zaklamp geen andere 18650-batterijen kan laden, waardoor je bij een reserve batterij gebonden bent aan de goede, maar relatief dure Olight batterijen. Deze Olight batterijen kunnen overigens wel geladen worden in reguliere lithium-Ion laders. De zaklamp kan wel werken met andere 18650-batterijen, maar niet laden.

De batterij met de min- en pluspool aan dezelfde kant.

 

Clip

De clip is gemaakt van staal en daarmee erg sterk. De zaklamp blijft moeiteloos hangen als je de clip gebruikt. De clip van de S30R III zit welk op een vreemde plaats. Bij de logische manier van bevestigen steekt de zaklamp met de tail omlaag, wat onhandig is. Je moet namelijk de zaklamp draaien als je deze pakt.

Logischer wijze hoort de clip met de opening naar voren te zitten. Echter steekt de lamp op deze manier veel te ver buiten je broekzak.

 

Zo hoort de clip eigenlijk bevestigd te worden. Niet altijd handig, want de lamp zit nu met de lens omhoog in je zak, dus moet je de lamp 'om pakken' als je hem wilt gaan gebruiken.

 

Batterijduur en lichtstanden

Het grootste pluspunt van de S30RIII is de batterijduur, deze is heel lang. Bijna 3 uur op de hoogste stand is heel lang, net als 100 dagen op de laagste stand. Om dit te bereiken heeft Olight wel een paar concessies moeten doen. Er is gekozen voor een bin (led) die zuiniger is, maar wel witter licht geeft. Ook is het aantal lumen per lichtstand wat verlaagd om zo iets zuiniger met energie om te gaan. Dat laatste merk je meestal in de praktijk niet echt.

Wat je wel merkt is dat er tussen de medium (120 lumen) en low (12 lumen) een behoorlijk gat zit. Dat had voor mij wel minder gemogen want er zijn genoeg situaties waarbij 120 lumen te veel is en 12 lumen te weinig.

Beamshots

Lichtprofiel

 

Turbo

 

High

 

Medium

 

Low

 

Moonlight

 

Van links naar rechts: 16340-batterij, Olight S1, 18650-batterij, Olight S2, Olight S30R III, Olight S30R III en Olight R50 Pro Seeker.

 

Eindconclusie

Pluspunten

 • De juiste keuze als allround lamp
 • Batterijduur
 • Bediening
 • Lichtbeeld (goede mix tussen bereik en brede lichtstraal)

Minpunten

 • Geen reserve O-ringen meegeleverd
 • Geen tasje/holster meegeleverd
 • Gat tussen de standen Medium en Low
 • Alleen met Cool White led te krijgen

 

Het laatste woord

Het is altijd lastig om een hele goede zaklamp (S30R II) te verbeteren en Olight heeft een moedige poging gedaan en op een aantal vlakken is het zeker gelukt. Zo is de batterijduur flink verbeterd en ligt de zaklamp door de iets slankere vorm lekkerder in de hand. Andere punten, zoals het gat tussen de lichtopbrengst tussen medium en low, zijn geen verbetering. Een aantal minpunten van de S30R II zijn niet aangepakt, zoals het ontbreken van een tasje/holster. Hierdoor twijfel ik of de S30R III een echte verbetering is van de S30R II.

Hoewel de S30R III niet op alle vlakken een verbetering is, blijft de zaklamp een zeer goede allrounder en absoluut geschikt voor degene die een eerste kennis willen maken met echte zaklampen of voor iemand waarvoor 1 zaklamp voldoende is. Dan is de S30R III een goede zaklamp die een zeer goede batterijduur weet te combineren met een heel fijn lichtbeeld. Dit lichtbeeld heeft een goede mix tussen 'breed verlichten' en toch een behoorlijk bereik door de goede combinatie van hotspot en spil. De bouwkwaliteit is, net als elke Olight zaklamp, heel goed. De zaklamp is oplaadbaar waardoor je geen aparte lader nodig hebt. De bediening van de S30RIII is in lijn met de fijne bediening die we van Olight kennen. De bediening is daarmee simpel en logisch.

Ook de 'form factor' is een pluspunt. De zaklamp is namelijk niet te groot om in de broekzak mee te nemen, maar groot genoeg om lekker in de hand te liggen. Hetzelfde geldt voor de 18650-batterij: hoge capaciteit, zonder dat de batterij (en daarmee de zaklamp) te groot wordt.

Als je een allround zaklamp zoekt, dan zul je met de Olight S30RIII Baton niet teleurgesteld worden.

Ja, ik wil de Olight S30RIII Baton bestellen

Over Luuk

Luuk is in het dagelijks leven werkzaam in de culturele sector. Hij heeft een voorliefde voor mooie spullen waarin design en functionaliteit samen komen. Hij is een fanatieke doe-het-zelver en heeft dezelfde liefde voor goed gereedschap als voor zaklampen. Als actief lid van verschillende forums en websites plaatst hij regelmatig reviews over zaklampen en gereedschappen. Luuk wil zijn kennis graag met mensen delen en vindt het erg leuk om hierover te schrijven!

Als expert-reviewer test én beoordeelt hij voor ledscherp.nl verschillende zaklampen van groot tot klein, zowel schijnwerpers als breedstralers.

Geef een reactie