Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3108 klantenreviews

Expert review: Olight S10R III Baton

Inleiding

Olight heeft de afgelopen maanden veel van haar modellen een upgrade gegeven. In de meeste gevallen is de upgrade beperkt, maar bij de S10R III is dat niet zo. De led is namelijk vervangen door een Luminus SST-40. De Olight S10R III is een van de eerste modellen die gebruik maakt van deze nieuwe led. Luminus is een merk dat de laatste jaren achter liep op Cree en Nichia, waardoor de leds van dit merk weinig gebruikt werden door A-merken. Echter heeft het merk de achterstand ingehaald en heeft met de SST-40, SST-50 en SST-90 een aantal goede leds in huis.

In deze review zal de Olight S10RIII vooral vergeleken worden met de Olight S1R omdat deze op een aantal vlakken zoals formaat, oplaadbare functionaliteit, batterij en bediening, veel op elkaar lijken. Maar ze verschillen ook van elkaar door het gebruik van een andere led, lens en reflector.

Van links naar rechts: 16340-batterij, S10R III en S1R. De S1R is een fractie kleiner dan de S10R.

 

De S10R III (links) is een beetje dikker dan de S1R

 

De Olight S10R III in het kort

De Olight S10R III is een kleine oplaadbare zaklamp. Door de lengte van net geen 7 cm en een lichtopbrengst van maximaal 600 lumen een echte Every Day Carry. Klein genoeg om ongemerkt in een broek- of jaszak mee te nemen, maar zeker ook sterk genoeg voor de meeste taken. De zaklamp maakt gebruik van een meegeleverde 16340-batterij, waarmee deze een zeer behoorlijke batterijduur weet neer te zetten. Op de maximale stand is deze meer dan 1 uur en op de laagste stand 15 dagen.

De tijd dat je een grote zaklamp nodig had om een behoorlijke lichtopbrengst te hebben is al lang voorbij. Hedendaagse zaklampen met een led en een lithium-Ion batterij leveren een veelvoud aan lumen van bijvoorbeeld de oude Maglites die gebruik maakten van D-cellen. Ze zijn veel kleiner, maar hebben toch een betere batterijduur dan de oude zaklampen. Dat maakt het niet meer nodig om een grote zaklamp te hebben om toch bruikbaar te zijn. Daarom is een grote groep gebruikers die kiezen voor een kleine zaklamp die ze altijd bij zich hebben en dat is ook de doelgroep waarop Olight zich richt met de Olight S10R III (en S1R).

Belangrijke verschillen

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de Olight S10R III en de Olight S1R: namelijk de led en de reflector. De Olight S10R III maakt gebruik van de Luminus SST-40 led. Deze nieuwe led levert maximaal 600 lumen, terwijl de XM-L2 led in de Olight S1R 900 lumen levert. Dit verschil lijkt groot, maar in de praktijk valt het mee. Beide zaklampen zakken al snel terug naar 300 lumen. De S10R doet dit na 1,5 minuut en de S1R na 30 seconden. Het andere verschil is de lens. De S10R maakt gebruik van een regulier ontwerp lens, waardoor deze een bereik heeft van 118 meter, terwijl de S1R gebruik maakt van een TIR-lens. Die laatste heeft een bereik van 145 meter, maar er is een catch. Het bereik is gemeten bij de hoogste output en door de hogere output van de S1R is het bereik verder dan bij de S10R. Maar na 1,5 minuut zitten beide zaklampen op 300 lumen en dan is het bereik van de S10R verder dan van de S1R. Dit zal in de review verder toegelicht worden.

Specificaties

 • Led: Luminus SST-40
 • Modes:
  • High (600 Lumen, 61,5 min*)
  • Mid (120 lumen, 160 min)
  • low (12 lumen, 33 uur)
  • Moon (0,5 lumen, 15 dagen)
  • Strobe (10 Hz)
 • Bereik: 118m
 • Candela: 3500 cd
 • Batterij: aangepaste 16340 Li-Ion 650 mAh (meegeleverd)
 • Lengte: 68,5 mm
 • Diameter: 23 mm
 • Gewicht: 58 gr (incl. batterij)
 • Rating: IPX8 (waterdicht tot 2 meter)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: ja

*Zoals bij bijna alle zaklampen zakt het aantal lumen naar korte tijd terug naar een lagere lichtopbrengst om oververhitting te voorkomen. Bij de S10R III zakt het aantal lumen bij High na 1,5 min naar 300 lumen.

Meegeleverde accessoires

De set wordt geleverd met:

 • S10R III zaklamp
 • Aangepaste 16340-batterij (650 mAh)
 • Dock
 • USB-kabel
 • Clip
 • Lanyard
 • Handleiding

 

Bijgeleverde accessoires

 

Er is een lanyard meegeleverd, maar deze is erg groot en lang in vergelijking met de Olight S10R. Aan het einde van de lanyard zit een soort naald, waarmee je de lanyard gemakkelijk aan de S10R kunt bevestigen.

Er worden geen reserve O-ringen meegeleverd. Olight levert die bij bijna geen modellen meer mee en dat is jammer omdat andere A-merken dat wel doen.

De eerste bevindingen

Hier begint de review 'dubbel' te worden. De Olight S10R III is een hele goede zaklamp, zoals hieronder per onderdeel duidelijk zal worden. Echter is de S1R in veel gevallen net iets beter. De S1R is ook nog iets goedkoper, waardoor ik weinig reden zie waarom je de S10R boven de S1R zou kiezen.

Het dock en het opladen

Bij de meeste kleine zaklampen, zoals de S1, S1R en H1R levert Olight de Magnetic Charging Cable (MCC) om de zaklampen op te laden. Dit is een rond blauw dock met een (vaste) USB-kabel. Bij de Olight S30R III en de Olight S10R III levert Olight het Micro-Dok III. Bij de S30R III begrijp ik deze keuze, want het Micro-Dok is groter, waardoor de S30R III stabieler staat. Echter bij de S10R III is dit niet nodig en lijkt het dock te groot voor de zaklamp. Mijn voorkeur voor een kleine zaklamp gaat dan ook uit naar het MCC systeem, omdat kleiner is en je de zaklamp ook liggend kunt laden.

Het driehoekige Micro-Dok III van de S10R is veel groter dan de MCC van de S1R.

 

Het Micro-Dok III lijkt te groot voor de S10R, terwijl de S1R precies op de MCC past.

 

Het Micro-dok levert een spanning van 4,2V en 1A laadstroom. De MCC levert maar 750 mAh en laadt daarmee langzamer. Echter heeft de batterij van de S10R III een hogere capaciteit, waardoor het laden in de praktijk even lang zal duren. Het dock heeft een tweede USB-aansluiting om een tweede USB-apparaat mee op te laden. Het Micro-Dok krijgt de stroom via de meegeleverde USB-kabel. Een 220V-adapter wordt niet meegeleverd, maar dat is eigenlijk geen probleem, omdat bijna iedereen wel een of meer van de laders heeft voor zijn E-Reader, smartphone of tablet.

De zaklamp blijft door de magnetische tail plakken aan het dock en dit zorgt voor een goede verbinding tussen beiden. Het dock is voorzien van 3 kleine zuignappen. Het idee is dat je het dock daarmee ergens vast kunt plakken. Maar in de praktijk blijken deze bijna nergens aan te plakken. De zuignappen zijn niet diep genoeg, waardoor je enkel op de meest gladde oppervlaktes het dock blijft zitten.

Reflector

De Olight S10R III maakt gebruikt van een conventionele reflector en lens. De reflector is ongeveer 23 mm in doorsnee en ongeveer 10 mm diep. Zoals in de inleiding al is gezegd, zijn de lens en reflector een van de zaken waar de S10R verschilt van de S1R. Die laatste heeft namelijk een TIR-lens. Dit is een lens waarin een halfronde vorm is uitgefreesd waardoor er een egaal lichtbeeld ontstaat waarin bijna geen verschil is tussen hotspot en spill. Dat heeft als voordeel dat je een breder gebied verlicht, maar als nadeel dat je minder bereik hebt.

De reflector van de Olight S10R

 

De S10R (links) heeft een standaard lens en de S1R een TIR-lens

 

Puur kijkend naar de specificatie lijkt de S1R ondanks de TIR-lens een groter bereik te hebben en dit komt door de hogere lichtopbrengst bij Turbo. Echter houdt de S1R deze stand maar 30 seconden vol. Daarna geven zowel de S1R als de S10R 300 lumen en dan is het bereik van de S10R verder dan de S1R. Ook bij de andere lichtstanden zal het bereik van de S10R beter zijn.

Schakelaar en bediening

De schakelaar is dezelfde als op de meeste kleine Olight zaklampen. Deze heeft een rubberen bescherming die gemakkelijk op de tast te vinden is. De schakelaar zelf zit wat dieper in de zaklamp, waardoor je wat verder moet drukken om de schakelaar in te duwen. Dit heeft als voordeel dat de zaklamp minder snel onbedoeld aangaat in bijvoorbeeld de broekzak. In de schakelaar zit een rood ledje dat aan gaat als de batterij bijna leeg is.

Het rubber van de switch steekt iets uit.

De bediening is zoals we van Olight gewend zijn. Als de zaklamp uit staat, kun je deze aanzetten door 1 keer op de schakelaar te duwen. Om van lichtstand te veranderen houd je de schakelaar ingedrukt (low – medium- high). Je kunt rechtstreeks naar de moonlight stand gaan, als de zaklamp uit staat en je houdt de schakelaar 1 seconde ingedrukt. Vanuit 'uit' kom je op High door de schakelaar 2 keer achter elkaar in te drukken. Druk je 3 keer achter elkaar, dan kom je in Strobe.

Als de zaklamp uit staat, dan kun je door de schakelaar meer dan 2 seconden ingedrukt te houden de lock functie erop zetten. Op die manier gaat de zaklamp niet onbedoeld aan. Door deze stappen te herhalen haal je de lock eraf.

De zaklamp heeft ook een timer, die je op 3 of 9 minuten kunt instellen. Je kunt deze timer aanzetten door 2 keer snel de schakelaar in te drukken en dan de schakelaar ingedrukt te houden. Als de timer afloopt gaat de zaklamp vanzelf uit.

Lichtkleur

De Olight S10R III heeft helaas een cool white led. Olight heeft een aantal modellen uitgebracht waarbij de cool white led helemaal niet zo koel van kleur was. Helaas geldt dit niet voor de S10R III. Hiervan geeft de led namelijk een koud licht met wat blauwtinten er in. Wederom heeft de S1R hier de voorkeur, want de cool white led van die zaklamp is veel minder wit.

De batterij

De batterij is een aangepaste 16340-batterij met een capaciteit van 650 mAh. Voor dit type is het ongeveer de maximale capaciteit en daarmee een goede keuze voor deze zaklamp. De capaciteit van de batterij die bij de S1R geleverd wordt is “maar” 550 mAh, waardoor de S10R III in het voordeel is.

Net als de batterij van de S1R is de batterij van de S10R eentje met aan 1 kant zowel een plus- als minpool. Olight gebruikt deze om het laden via de laaddock mogelijk te maken. Dit heeft echter als nadeel dat andere 16340-batterijen wel de in Olight S10R kunnen werken, maar niet opgeladen kunnen worden.

Batterijduur

De batterijduur voor deze zaklamp is heel behoorlijk. 1 uur op de maximale stand en tot 15 dagen op de Moonlight functie is heel goed. De batterijduur van de S10R verschilt hiermee niet van de S1R. Wel heeft de S10R hier een 650 mAh batterij voor nodig, terwijl de S1R daar een 550 mAh voor dezelfde batterijduur nodig heeft. De led in de S1R is dus zuiniger. Echter maakt dit pas iets uit als je extra batterijen koopt, want met de meegeleverde batterijen is de batterijduur hetzelfde.

Clip

De clip kan maar op 1 manier bevestigd worden en dan steekt de zaklamp met de reflector naar beneden. Op deze manier heb je de zaklamp op de juiste wijze in de hand als je deze pakt. De clip is van staal en behoorlijk stug. De clip houdt de zaklamp heel goed vast en je zult de zaklamp niet verliezen.

De clip heeft het goede formaat voor de S10R

 

Van links naar rechts: 16340-batterij, S1R, S10R III, 18650-batterij, S30R II en R50 Pro Seeker.

 

Beamshots

Belangrijk is natuurlijk hoe de lamp schijnt en in de praktijk tot zijn recht komt. Hieronder vind je verschillende foto's in de verschillende lichtstanden.

Lichtprofiel: typisch voor een reguliere lens door de duidelijke hotspot en de bredere spill

 

High (600 lumen)

 

Medium (120 lumen)

 

Low (12 lumen)

 

Moonlight (0,5 lumen)

 

Eindconclusie

Pluspunten

 • Batterijduur
 • Bediening
 • Oplaadbaar
 • Bereik beter dan Olight S1R (behalve bij de eerste 30 seconden bij Turbo)

Minpunten

 • Net iets duurder dan de S1R
 • Hoogste lichtstand geeft minder lumen dan de S1R
 • Cool White lichtkleur
 • Karig geleverd (geen O-ringen, geen holster)

 

Het laatste woord

Eerlijk gezegd begrijp ik Olight niet zo goed waarom ze de S10R III uitbrengen. Het is een goede zaklamp, maar op bijna alle fronten is de S1R net iets beter. De maximale lichtopbrengst van de S1R is hoger en heeft een verder bereik. Natuurlijk is het bereik van de S10R bij de lagere lichtstanden beter dan de S1R. Maar door de hogere Turbo is het totale bereik van de S1R weer verder. De lichtkleur van de S1R is beter. De S1R is dan ook nog eens iets goedkoper.

Maakt dat de S10R III een slechte zaklamp? Absoluut niet. Mocht de S1R er niet zijn, dan zou ik de S10R III aanbevelen, want het combineert een heel behoorlijke lichtopbrengst met een behoorlijke batterijduur in een compact formaat. De laadfunctie is voor veel gebruikers handig. De bediening van Olight is onovertroffen en dat geldt ook voor de S10R. De bouwkwaliteit is zoals we van Olight verwachten en ook dik in orde. Het is dus gewoon een hele goede zaklamp (maar de S1R is nog net iets beter).

Ja, ik wil de Olight S10R Baton III bestellen

Geef een reactie