Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3151 klantenreviews

Expert review: Nitecore TIP & TIP CRI sleutelhangerlamp

Inleiding

In 2015 kwam Nitecore met de TUBE en bracht daarmee een geheel ander soort zaklamp op de markt. De behuizing was niet van aluminium of een ander metaal, maar van kunststof. De TUBE is geen ronde buis, maar een rechthoekig 'doosje'. Ook een reflector ontbrak, waardoor de led uit de zaklamp stak en daarmee 100° graden breed licht gaf. De zaklamp was via USB oplaadbaar en had een interne batterij van 500 mAh. De lichtopbrengst was beperkt tot 45 lumen. Niet veel in vergelijking met andere zaklampen, maar het is toch een heel bruikbaar zaklampje. Door het kleine formaat is het een fijn zaklampje om aan de sleutelbos te hebben. Maar het opvallendste was de prijs, die was namelijk nog geen €10.

Van links naar rechts: TIP CRI, TIP en Nitecore TUBE.

 

Ondertussen heeft Nitecore door het succes van de TUBE een aantal lampen uitgebracht die verwant zijn aan de TUBE en de ondergebracht in de T-serie. Kenmerkend voor deze serie is de ingebouwde batterij, die in de meeste gevallen 500 mAh is en de opvallende platte vorm met de afgeschuinde hoeken. In de meeste gevallen is de behuizing van kunststof, maar niet altijd. De hier besproken TIP en TIP CRI hebben een behuizing van aluminium. De serie bestaat o.a. uit een hoofdlamp, UV-lamp en een zaklamp met een 120 graden draaibare kop. Uitzonderlijk in deze serie zijn de T0, T2S en T5S, omdat dit zaklampen zijn die werken op 1 AAA-batterij.

In deze review wordt er gekeken naar de TIP en TIP CRI en deze verschillen enkel in de gebruikte LED. De TIP heeft een CREE XP-G2 en de TIP CRI een Nichia 219B LED. Het verschil tussen de twee is voornamelijk de CRI een lichtkleur heeft van 3500K en de TIP 6500K. Hierdoor geeft de CRI veel natuurlijkere kleuren weer. Het nadeel is dat de lichtopbrengst van de CRI met 240 lumen lager is dan de XP-G2 (360 lumen). De behuizing, bediening en batterij is hetzelfde. Zowel de TIP als TIP CRI zijn in verschillende metallic kleuren te krijgen: goud, zilver, groen, blauw, rood en zwart.

De Nitecore TIP en Nitecore TIP CRI in het kort

Hoewel de TUBE voor veel gebruikers een meer dan genoeg zaklampje was, was er ook een groep die graag wat meer licht en bereik wilden hebben. Om hieraan tegemoet te komen zijn er de Nitecore TIP en de TIP CRI gekomen. Deze zaklampen zijn duidelijk geïnspireerd op de TUBE, maar hebben een aantal verschillen. Het belangrijkste verschil is dat de LED niet meer uitsteekt, maar in een reflector zit, waardoor het bereik in vergelijking met de TUBE is toegenomen van 24m tot 74m (TIP) of 53m (TIP CRI). Daarnaast is de bediening aangepast. De TUBE had maar 2 lichtstanden en dan is 1 knop genoeg. Bij de TIP zijn er 4 lichtstanden, waardoor er is gekozen om 2 knoppen te gebruiken. De batterijcapaciteit is 500 mAh gebleven. Door de aanpassingen is de TIP bijna dubbel zo dik als de TUBE.

De TUBE (roze) is korter, smaller en dunner dan de TIP (blauw) en TIP CRI (zwart).

 

Op de Nitecore TIP vind je twee knoppen om het lampje te bedienen.

 

Op de zijkant van de lamp vind je de Micro USB poort om het lampje op te laden.

 

De specificaties: Nitecore TIP

 • Led: CREE XP-G2
 • Modes
  • Turbo (360 lumen, 30 min)
  • High (150 lumen, 90 min)
  • Mid (35 lumen, 6 ½ uur)
  • Low (1 lumen, 46 uur)
 • Bereik: 74m
 • Candela: 1400 cd
 • Batterijen: ingebouwde 500 mAh Li-Ion accu
 • Lengte: 60,8 mm
 • Breedte: 24,5mm
 • Dikte:14 mm
 • Gewicht: 23 gr
 • Rating: IP54 (spatwaterdicht en stofdicht)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: ja

De specificaties: Nitecore TIP CRI

 • Led: Nichia 219B
 • Modes
  • Turbo (220 lumen, 30 min)
  • High (90 lumen, 90 min)
  • Mid (20 lumen, 6 ½ uur)
  • Low (1 lumen, 46 uur)
 • Bereik: 53m
 • Candela: 710 cd
 • Batterijen: ingebouwde 500 mAh Li-Ion accu
 • Lengte: 60,8 mm
 • Breedte: 24,5mm
 • Dikte:14 mm
 • Gewicht: 23 gr
 • Rating: IP54 (spatwaterdicht en stofdicht)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: ja

Meegeleverde accessoires

Anders dan de meeste zaklampen van Nitecore worden de TIP en TIP CRI zeer kaal geleverd. Er worden enkel 2 ringen meegeleverd voor bevestiging aan een sleutelbos. Zelfs de handleiding ontbreekt en dat zijn toch echt minpunten voor Nitecore. De handleiding is wel te downloaden van de website van Nitecore.

De 2 meegeleverde sleutelhanger ringen.

 

De eerste bevindingen

De Nitecore TIP is goed gebouwd en alle onderdelen sluiten mooi op elkaar aan. De annodisering is ook overal perfect. Daar heeft Nitecore geen steken laten vallen. De USB-poort is niet beschermt tegen stof en vocht. Er is duidelijk ruimte tussen de behuizing en de USB poort waar vuiligheid naar binnen kan. Dat vertaalt zich ook in de IP-rating. Die is maar IP54 en dat betekent dat de TIP niet waterdicht is. De TUBE is voorzien van een rubber cover om de USB-poort te beschermen tegen stof, maar bij de TIP ontbreekt deze.

Door het zeer kleine formaat is de TIP niet alleen een zaklamp die goed aan een sleutelbos past, maar ook in een broekzak. De TIP is niet veel kleiner dan veel 16340-zaklampen, maar is wel een stuk platter. Hierdoor voel je deze bijna niet in een strakke broek. Ook is de zaklamp zeer licht, waardoor je deze ook bijna niet voelt.

Reflector

De reflector van de TIP is zeer klein. Die meet nog geen 1 cm in doorsnee en is niet veel dieper. De reflector is ook niet helemaal glad, maar heeft een orange peel (het reliëf zoals bij de schil van een sinaasappel). Dit zorgt ervoor dat de zaklamp een relatief brede egale lichtstraal heeft, waarbij weinig verschil is tussen hotspot en spil.

Schakelaars en bediening

De TIP en de TIP CRI hebben 2 schakelaars. Met de onderste zet je de zaklamp aan en met de bovenste wissel je tussen de lichtstanden (low-mid-high). Als de zaklamp uit staat, kun je direct naar low door de powerknop ingedrukt te houden. Door de bovenste knop ingedrukt te houden als de zaklamp uit staat ga je direct naar turbo. Dat is ook de enige manier om bij turbo te komen. Als de zaklamp uit staat kun je het batterijniveau controleren door kort op de bovenste knop te drukken. 3 rode flitsen betekent dat de batterij nog meer dan 50% vol is, bij 2 flitsen is dat minder dan 50% en bij 1 flitst is de batterij minder dan 10% vol.

Je komt in lock—out modus door allebei de knoppen tegelijk ingedrukt te houden voor meer dan 1 seconde terwijl de zaklamp uit staat. De modus is zeer wenselijk, want de knoppen van de TIP steken uit waardoor de zaklamp onbedoeld gemakkelijk aan kan gaan in de broekzak. Het is dus aan te raden om de lock out altijd aan te zetten!

"Lockout Drain" probleem

De eerste productieserie van de TIP en TIP CRI hadden een serieus probleem. De batterij liep namelijk in 2 of 3 dagen leeg als je de lock-out functie gebruikte. Dat maakte de TIP en TIP CRI ongeveer onbruikbaar. Door de uitstekende knoppen gaat de zaklamp veel te snel onbedoeld aan en moet je dus de lock out functie gebruiken, maar die maakte de zaklamp onbruikbaar omdat deze dan heel snel leeg was.

Gelukkig heeft Nitecore dit probleem ondertussen opgelost. De batterijduur bij lock out is nu 12 maanden. Ledscherp verkoopt alleen nog maar TIP en TIP CRI zaklampen zonder dit probleem.

Lichtstanden

De TIP en TIP CRI hebben elk 4 lichtstanden. De Nichia led is iets minder zuinig, waardoor Nitecore er voor heeft gekozen om per lichtstand een lager aantal lumen te gebruiken, zodat de batterijduur hetzelfde is als bij de TIP. De 4 lichtstanden zijn goed verspreid en ik ben blij dat er ook een moonlight stand bij zit. Dat maakt de zaklampen in veel gevallen heel bruikbaar. Natuurlijk blijft de lichtopbrengst beperkt en zijn de TIP en TIP CRI niet te vergelijken met 1000 lumen zaklampen.

Lichtkleur

Het grootste verschil tussen de TIP en TIP CRI is de lichtkleur. De TIP heeft een iets blauwe koele kleur van 6500K. Dat maakt dat de kleuren wat flets er uit zien. Veel zaklampen hebben een dergelijk cool white led, maar bij de TIP lijkt deze nog iets koeler. Voor de gewone gebruiker is dat geen probleem. Maar voor wie het wel een probleem is, kan voor de TIP CRI gaan. Deze heeft een 3500K Nichia led en haalt daarmee een CRI van meer dan 90. De CRI geeft het percentage aan hoe een lichtbron de kleuren laat zien. Bij 100 is de kleurweergave helemaal natuurlijk, dus een score van 90 is zeer goed. Het nadeel van de Nichia led is dat deze iets meer stroom verbruikt, waardoor het maximale aantal lumen lager is.

Opladen

De Nitecore TIP heeft aan de zijkant een USB poort om opgeladen te worden. Het opladen duurt circa 2 uur. Nitecore levert geen USB-kabel mee, maar omdat veel gebruikers een USB-kabel hebben bij hun smartphone, tablet of computer is dat meestal geen probleem.

De batterij

De batterij is een ingebouwde 500 mAh Lithium batterij. Deze is niet bedoeld om vervangen te worden. De capaciteit is redelijk beperkt. De veel kleinere TUBE heeft dezelfde batterij en ik had gedacht dat Nitecore wel een iets grotere batterij in de TIP zou kunnen stoppen. Dat zou de batterijduur ten goede komen.

Batterijduur

De batterijduur is, ondanks de relatief kleine batterij toch zeer behoorlijk. Het is niet zo veel minder dan de meeste 16340-zaklampen. Natuurlijk is de lichtopbrengst beperkt, wat de batterijduur ten goede komt. Op de hoogste stand haal je maar 30 minuten, maar op high (150 lumen bij de TIP of 90 lumen bij de TIP CRI) is 90 minuten zeer respectabel. De zaklamp is echt bedoeld om aan je sleutelbos te hebben en te gebruiken voor kort gebruik in en om het huis, auto of buiten. En daar is zowel de lichtopbrengst als de batterijduur zeker goed genoeg voor.

Bevestigingspunt om de TIP aan een sleutelbos vast te maken

 

Beamshots Nitecore TIP

Lichtprofiel Nitecore TIP

 

Turbo

 

High

 

Medium

 

Low

Beamshots Nitecore TIP

 

Lichtprofiel Nitecore TIP CRI

 

Turbo

 

Noot: de kleur van onze muren zijn een soort zalmroze. De CRI geeft dus de juiste kleur weer.

 

High

 

Medium

 

Low

 

Eindconclusie

Pluspunten

 • Klein en handig formaat
 • Lichtopbrengst
 • Kwaliteitslamp voor een klein prijsje
 • In reguliere en Nichia-variant (CRI) te krijgen
 • Verschillende kleuren behuizing
 • Eenvoudige bediening
 • Oplaadbaar
 • Relatief goedkoop in vergelijking met andere zaklampen

Minpunten

 • Geen accessoires
 • Geen handleiding meegeleverd
 • USB-poort niet afgesloten tegen stof
 • Geen waterdichte behuizing
 • Uitstekende knoppen, waardoor de zaklamp gemakkelijk onbedoeld aan kan gaan
 • Beperkte lichtopbrengst, waardoor deze zaklamp niet voor iedereen geschikt zal zijn

Het laatste woord

Mijn gevoel over de Nitecore TIP is dubbel. Al meer dan een jaar zwerven er 3 Nitecore TUBES door ons huis. Ze waren oorspronkelijk bedoeld als nachtlampjes voor mijn dochters tijdens het kamperen. Ideaal, omdat ze meerdere nachten op de laagste stand kunnen branden zonder opgeladen te moeten worden. Door de afwezigheid van de reflector geeft de TUBE zeer breed licht, waardoor de hele tent verlicht werd. Daarnaast was de lichtopbrengst goed genoeg om in en om de tent te gebruiken, maar niet zo hoog dat mijn dochters elkaar zouden verblinden met het licht. En nu worden ze nog steeds meerdere keren per week gebruikt. Bij de TIP heb ik niet het gevoel dat deze zo vaak gebruikt gaat worden. Natuurlijk is deze ook klein, maar een stukje groter dan de TUBE. Ik zou daarom eerder een TUBE aan mijn sleutelbos hangen dan een TIP. De lichtopbrengst van TIP is hoger den de TUBE, maar als ik die nodig heb, dan pak ik liever mijn Olight S1.

Maar ik ben dan ook niet de doelgroep voor de TIP. Dat zijn de meer 'casual' gebruikers. De TIP CRI en TIP zijn ondertussen “gereserveerd” voor mijn schoonmoeder en mijn vader. De eerste gaat deze gebruiken voor de wandelingen met de hond en als ze wat uit de garage of auto gaat halen. Dus als een zaklampje voor alledaags gebruik. Mijn vader gaat de zaklamp vooral bij het klussen gebruiken. En daar is de TIP absoluut geschikt voor. Zij hebben geen 1000 lumen nodig, maar een klein zaklampje dat ergens is de la of op een andere gemakkelijk vindbare plek ligt en altijd klaar is voor gebruik. Geen gedoe met batterijen, maar gewoon opladen met een USB-kabel. Ook geen ingewikkelde bediening of standen die ze toch niet gebruiken (S.O.S. etc.). En is vergelijking met de goedkope supermarkt-lampjes komt een veel licht uit. En dat allemaal voor een relatief lage prijs. En voor dat soort gebruik is de TIP ideaal.

Dan is er natuurlijk nog de keuze uit de TIP en de TIP CRI. Voor mij is die gemakkelijk als je de 2 naast elkaar houdt. De kleuren zijn zoveel mooier en helder en dat is het wel waard om een paar lumen voor in te leveren. De TIP CRI is ook een paar euro duurder. Het is echter een beslissing die ieder voor zich moet maken of dat het waard is.

Alle Nitecore Tip bekijken

Over Luuk

Luuk is in het dagelijks leven werkzaam in de culturele sector. Hij heeft een voorliefde voor mooie spullen waarin design en functionaliteit samen komen. Hij is een fanatieke doe-het-zelver en heeft dezelfde liefde voor goed gereedschap als voor zaklampen. Als actief lid van verschillende forums en websites plaatst hij regelmatig reviews over zaklampen en gereedschappen. Luuk wil zijn kennis graag met mensen delen en vindt het erg leuk om hierover te schrijven!

Als expert-reviewer test én beoordeelt hij voor ledscherp.nl verschillende zaklampen van groot tot klein, zowel schijnwerpers als breedstralers.

Geef een reactie