Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3108 klantenreviews

Expert review: Nitecore SRT9

Inleiding

De Nitecore SRT9 is het nieuwe vlaggenschip van de SmartRing Tactical Series (afgekort: SRT). Deze reeks kenmerkt zich door de bediening die niet via een switch verloopt, maar voornamelijk via de SmartRing. Dit is een ring die net onder de kop van de zaklamp zit. Door deze te draaien verander je de lichtstand. Het grote voordeel hiervan is dat de lichtsterkte traploos te regelen is.

Daarnaast heeft de Nitecore SRT9 een, zoals Nitecore het noemt, "Unibody Die-cast Body". Zoals de naam al aangeeft wordt de behuizing van de zaklamp in één keer gegoten in plaats van CNC gefreesd, waardoor er een sterkere body ontstaat met een 30% betere koeling van de lamp. Dit zorgt er ook voor dat de zaklamp een kenmerkende vorm heeft, namelijk een ronde kop op een afgeronde rechthoekige body.

De Nitecore SRT9 in het kort

Nitecore heeft met deze zaklamp een breed publiek willen aantrekken. De lichtopbrengst is hoog, terwijl de afmetingen relatief compact blijven. Door de secundaire leds richten ze zich op politie, jagers, vissers en liefhebbers van outdoor-activiteiten.

De SRT9 heeft een sterke XHP50-led en kan 2150 lumen leveren. Naast deze led beschikt de zaklamp over vier secundaire leds: een blauwe, rode, groene en een UV-led. De lichtopbrengst van de XHP50 led kan traploos geregeld worden tot 2150 lumen door aan de SmartRing te draaien. De secundaire leds zijn niet regelbaar en geven een constante hoeveelheid licht.

De XHP50-led is het kleinere broertje van de XHP70. Het belangrijkste verschil is dat de lichtopbrengst lager is. Een XHP70 levert net iets meer dan 3200 lumen, terwijl de XHP50 hier “maar” 2150 lumen levert. Echter zal voor de meeste gebruikers de 2150 lumen ruimschoots voldoende zijn.

De XHP50-led bestaat uit 4 losse leds die samen “geplakt” zijn. Hierdoor heb je geen centrale lichtbron, maar eigenlijk vier lichtbronnen, waardoor de lichtstraal moeilijker te focussen is. De led is daarom meer geschikt voor flooders (zaklampen die breed schijnen) dan throwers (zaklampen die ver schijnen). Desondanks haalt de SRT9 nog steeds een respectabel bereik van 246 meter volgens de ANSI norm.

De benodigde power wordt geleverd door 2 × 18650 Li-Ion accu's of 4 × CR123-batterijen. Standaard worden er 4x CR123 batterijen meegeleverd. Ik raad aan om gebruik te maken van 18650 Li-Ion accu's welke zijn op te laden en op termijn dus vele malen goedkoper zijn.

Zoals bij elke zaklamp met meerdere batterijen is het van belang om batterijen te gebruiken die dezelfde capaciteit hebben, bij voorkeur van hetzelfde merk, type en ouderdom.

 

Typerend voor de SRT-serie is de tactische ring, welke net onder de kop van de zaklamp zit.

 

De die-cast body heeft een opvallende vorm, die het best te zien is bij het batterijcompartiment. Dankzij het 'spuitgiet proces' zijn er complexere vormen te maken.

 

Specificaties

 • Led: Cree XHP50
 • Modes:
  • Lichtopbrengst traploos regelbaar van 0,1 tot 2150 lumen*
  • De batterijduur bij 2150 lumen is 1 uur en bij 0,1 lumen 250 uur.
  • Rode led: 13 lumen (50 uur)
  • Groene led: 19 lumen (48 uur)
  • Blauwe led: 3 lumen (48 uur)
  • UV: 365 nm (48 uur)
  • Strobe:10 hz
  • Beacon
  • Police Warning: knipperend rood en blauw licht, zoals bij de zwaailichten van de Amerikaanse politie
 • Bereik: 246m
 • Candela: 15100 cd
 • Batterijen: 2 × 18650 Li-Ion accu's of 4 × CR123 (meegeleverd)
 • Lengte: 148 mm
 • Diameter: 40 mm
 • Gewicht: 224 gr (excl. batterijen)
 • Rating: IPX8 (waterdicht tot 2 meter)
 • Valbestendigheid: 1,5 meter
 • Oplaadbaar: nee

Volgens de specificaties van Nitecore is de minimale lichtopbrengst 0,1 lumen. Echter lijkt mij de minimale lichtopbrengst een stukje hoger. Ik schat dat dit eerder 3 – 5 lumen zijn. Andere reviewers is dit ook al opgevallen.

Meegeleverde accessoires

Zoals je van Nitecore verwacht, wordt de SRT9 compleet geleverd. Zo krijg je bij de zaklamp:

 • De SRT9-zaklamp
 • Handleiding
 • Clip
 • Lanyard
 • Holster
 • Rubber sluiting voor het batterijklepje
 • Reserve rubber voor de tail switch

 

Een aantal meegeleverde accessoires.

 

Natuurlijk zit er ook een holster bij.

 

Bediening: Smartring en schakelaar

Deze Nitecore SRT9 zaklamp onderscheidt zich van de meeste andere zaklampen vanwege de bediening. De bediening loopt via de tail switch en de Smart Ring. De tail switch wordt enkel gebruikt om de zaklamp aan en uit te zetten. Als je de tail switch helemaal indrukt gaat de zaklamp aan (en blijft aan). Door de tail switch half in te drukken gaat de zaklamp aan, maar gaat weer uit als je de switch loslaat. Dit wordt ook wel een 'momentary' functie genoemd.

De belangrijkste feature is de tactische ring. Door deze te verdraaien ga je (van links naar rechts) langs de volgende standen:

 • beacon
 • police warning
 • blauw
 • groen
 • rood
 • stand-by
 • variabele lichtsterkte
 • turbo
 • strobe

Tussen elke stand zit een voelbare 'klik', waardoor je snel en gemakkelijk voelt dat je van stand wisselt. Bij de stand “variabele lichtsterkte” begin je bij geen licht en gaat de lichtstand traploos naar 2150 lumen wanneer je verder draait. Op deze manier kun je elke lichtsterkte krijgen die je wilt en zit je niet vast aan voorgeprogrammeerde lichtstanden.

Er is ook een stand-by-stand aanwezig, waarbij de zaklamp geen licht geeft. Bij deze stand is de zaklamp wel 'actief' maar geeft geen licht. Een handige functie, want je hoeft dan niet de schakelaar op de achterkant te gebruiken om de lamp uit te zetten.

Een veelgehoorde opmerking bij zaklampen met zowel een side switch als een tail switch is dat je de greep waarin je de zaklamp vasthoudt, moet wisselen bij de bediening. Dat is hier minder een nadeel. Je moet de greep nog steeds aanpassen nadat je de zaklamp aangezet hebt via de tail switch, maar daarna hoef je de tail switch niet te gebruiken omdat je de lamp uit kunt zetten via de draairing. De ring is eenvoudig te bedienen door de duim en wijsvinger. Je kunt daarmee de zaklamp met 1 hand bedienen. Het maakt hierbij niet uit of je grote of kleine handen hebt.

In de 'stand-by' modus knippert een klein blauw ledje aan de zijkant van de zaklamp, zodat je weet dat deze aan staat. Dit is belangrijk om in de gaten te houden, want wanneer de lamp in 'stand-by' staat, verbruikt de zaklamp namelijk best wat stroom. Het gevolg is dat de batterij leeg kan raken. Bij veel zaklampen is erg laag, maar bij de SRT9 gebruikt de elektronica zo veel stroom dat de zaklamp binnen enkele weken leeg zal zijn. Let hier dus op!

Een nadeel is dat je niet aan de Smart Ring kunt zien welke stand geselecteerd is, er staan geen markeringen op. Bij veel zaklampen kun je bij het inschakelen al een bepaalde 'combinatie' gebruiken waardoor de lamp direct naar een bepaalde stand schakelt. Denk hierbij aan het dubbelklikken op de schakelaar, of juist lang indrukken van de schakelaar. Een soort van 'short-cut' eigenlijk. Vanwege het gebruik van een Smartring kan dat niet. Een groot probleem is het niet, want met wat oefening heb je snel genoeg in de gaten welke kant de ring gedraaid moeten worden om de juiste stand te kiezen. Misschien niet ideaal in een noodsituatie, maar verder is het geen probleem.

Het blauwe ledje op de zijkant van de SRT9 (hier staat het ledje uit). Bij een 'stand-by' instelling knippert dit lampje.

 

De tail switch. Hiermee zet je de lamp aan of volledig uit.

Reflector

De reflector heeft een diameter van 40 mm en is ongeveer even diep. De reflector heeft een zogenaamde orange peel structuur waardoor de bundel gelijkmatiger is verdeeld. Een typisch kenmerk van 'flooders'. Hier tegenover staat dat het bereik minder wordt. Bij samengestelde leds, zoals de XHP50 en XHP70, wordt dit type reflector vaak gebruikt om zo een egaler lichtbeeld te krijgen en niet 4 hotspots.

In de reflector zitten de 4 secundaire leds. Bij andere fabrikanten levert deze constructie nogal eens een verstoord lichtbeeld op (de reflector wordt namelijk verstoord door de 4 leds), maar bij de SRT9 is dat niet zo. Een keurig witte lichtbundel is het resultaat.

Wanneer we kijken naar het lichtbeeld van de secundaire leds zien we wel degelijk een verstoring.

 

De reflector met de duidelijke orange peel reflector.

 

De XHP50 led in het midden is opgebouwd uit 4 kleinere leds. In de reflector zijn de 4 secundaire leds zichtbaar.

 

Lichtkleur

De Nitecore SRT9 heeft vier kleuren licht plus UV-licht. De CREE XHP50 led geeft een koud wit licht. Dat is jammer, want een warm wit licht heeft mijn voorkeur. Helaas levert CREE deze led niet in warm wit, dus het is niet iets waar Nitecore wat aan kan doen. Daarnaast zijn er de 4 secundaire leds. Echter geven deze bij lange na niet de lichtsterkte als de XHP50 led.

De rode led is ’s nachts handig. Het zorgt er voor dat je het nachtzicht niet verliest wat gemakkelijk is als je in het donker een kaart wilt lezen. Het rode licht is op afstand minder goed te zien, dus handig in tactische situaties. Al verwacht ik dat de gemiddelde gebruiker niet in dergelijke situaties terecht komt.

Dieren, inclusief vissen, reageren minder op groen licht, waardoor jagers en vissers dit vaak gebruiken. Tevens trekt het geen insecten aan. Ondanks de groene led, is de SRT9 géén jachtlamp. Daarvoor reikt de groene lichtbundel bij lange na niet ver genoeg voor.

De blauwe led tast, net als rood licht, het nachtzicht niet aan. Daarnaast trekt blauw licht wél insecten aan. Het kan gebruikt worden om bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar te maken en dat kan handig zijn voor politieagenten, jagers en vissers.

Lichaamsvloeistoffen zijn nog beter te zien in het UV-licht, maar verlichten de omgeving dan niet. Natuurlijk kan het ook gebruikt worden om de echtheid van briefgeld, paspoort of rijbewijs te controleren.

De batterijen

Nitecore zélf levert geen batterijen bij de SRT9, echter worden ze bij ledscherp.nl standaard meegeleverd. In de doos vind je 4x CR123 batterijen welke voor eenmalig gebruik zijn. In de zaklamp gaan 2 stuks 18650 li-ion accu's of 4 stuks CR123 batterijen. Vanwege de polariteitsbescherming werken alleen 18650 button top batterijen. Zoals al gezegd kun je bij een zaklamp met meerdere batterijen het beste batterijen gebruiken die dezelfde capaciteit hebben en zelfs bij voorkeur van hetzelfde merk, type en ouderdom.

Door de rechthoekige vorm van de body heeft het batterijklepje geen ronde vorm waardoor Nitecore een ander soort sluiting heeft moeten bedenken. Dit is er een met twee 'spring loaded' pinnetjes. Door beide tegelijk in te drukken kun je het klepje verwijderen. Bij het terugzetten van het klepje druk je weer beide pinnetjes in al gaat dit niet heel soepel. Ik moet redelijk wat kracht zetten om het klepje weer terug op de lamp te plaatsen. Je hoort een duidelijke klik als je klepje vast zit. Al heb ik wel ervaren dat het klepje vaak aan één kant goed, maar aan de andere kant niet goed blijkt af te sluiten. Daar zit dan een spleet tussen het klepje en de behuizing waar vocht en water door kan. In veel gevallen hoor je wel een klik en gaat de zaklamp toch gewoon aan, dus je hebt het niet snel door. Dat had Nitecore beter anders kunnen doen.

De batterijbuis met het klepje.

 

De vorm van het batterijklepje lijkt geinspireerd te zijn op de Nitecore Tube.

 

Een van de twee pinnetjes die je moet indrukken om het batterijklepje te verwijderen.

 

Het batterijklepje als je deze niet goed erop zet (wat nogal eens gebeurd). De SRT9 functioneert zo ook, maar is kwetsbaar voor vocht en vuil.

 

Clip

De clip van de Nitecore SRT9 zit op ongeveer 2/3 van de lengte (vanaf de tail gemeten) en met de opening naar beneden. Dat betekent dat de zaklamp met de reflector naar boven gedragen moet worden en je de zaklamp moet draaien zal je deze pakt. Daarnaast steekt de (topzware) kop van zaklamp uit, waardoor deze gemakkelijk kan gaan slingeren en vallen. Hierdoor vind ik de clip niet heel bruikbaar.

Als je de zaklamp vast hebt, dan voel je de clip zitten en dit draagt niet bij aan het comfortabel dragen van de zaklamp. Je hebt hier minder last van als je de zaklamp een kwartslag draait, zodat de clip tegen de handpalm rust. Maar je blijft deze voelen.

De clip is te verwijderen, maar daarvoor heb je een kleine torx-schroevendraaier (maat: TX6) nodig. De meeste gebruikers zullen een dergelijke kleine schroevendraaier niet hebben.

 

De korte clip.

 

Batterijduur en lichtstanden

De batterijduur is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte batterijen. Nitecore heeft de SRT9 getest met 2 x 3.7V 3400mAh 18650-batterijen en dan is de batterijduur bij op de Turbo stand (2150 lumen) 1 uur en dat is redelijk gemiddeld. Het is niet overdreven lang, maar gezien het aantal opgewekte lumen is het ook niet weinig.

De belangrijkste reden waarom de batterij niet super lang mee gaat is vanwege de goede koeling. De lamp heeft namelijk geen 'stepdown' functie en daarom blijft de Nitecore SRT9 langer de maximale lichtstand houden.

Elke zaklamp schakelt op de turbo stand al snel van het maximale aantal lumen terug om oververhitting te voorkomen. Hierdoor zie je direct een groot verschil in lichtoutput.

Vanwege het 'unibody' ontwerp van de SRT9 zaklamp kan de warmte beter afgevoerd worden en blijft de zaklamp langer zijn lichtsterkte behouden. Gevolg hiervan is de accu die sneller leeg loopt omdat de lamp meer stroom blijft verbruiken...

De meeste zaklampen hebben een constante lichtopbrengst per stand (behalve bij turbo), waarmee bedoelt wordt dat bijvoorbeeld op high continu 600 lumen wordt gegeven totdat de bijna batterij leeg is. De SRT9 gebruikt PWM (Pulse Width Modulation: zie onder voor meer uitleg) waardoor de lichtopbrengst  niet constant is, maar geleidelijk afneemt doordat de batterij leger raakt.

Nitecore heeft normaal een goede reputatie qua batterijduur en ik kan niet goed achterhalen waarom het hier in negatieve zin iets afwijkt. Vermoedelijk komt het door de gebruikte elektronica. Doordat deze de lichtsterkte traploos moet kunnen regelen is deze ingewikkelder en verbruikt vermoedelijk meer stroom. Dat verklaart ook het relatief hoge batterij verbruik in stand-by.

Pulse Width Modulation

De Nitecore SRT9 is traploos te dimmen doordat PWM wordt toegepast. Dit staat voor Pulse Width Modulation. In het kort gezegd, gaat de zaklamp heel snel aan en uit om zo de gewenste lichtsterkte te halen. Een 'nadeel' van deze techniek is dat het licht snel knippert waarbij sommige mensen dit kunnen waarnemen.

Het kleine blauwe ledje in de zijkant van de body gaat snel knipperen als de batterijen bijna leeg zijn. Dit werkt dus als 'low battery' indicator.

Beamshots

Typisch voor een “samengestelde” led zoals de XHP50: weinig verschil tussen hotspot en spil.

 

Lichtprofiel

Turbo

 

Midden. Dit is geen vaste stand, maar ongeveer de tactische ring half gedraaid.

 

Laag

 

Bij het blauwe licht is duidelijk te zien dat het lichtbeeld geen mooie cirkel is, maar vervormd is.

 

Rood

 

Groen

 

UV

 

Eindconclusie

Pluspunten

 • Traploosregelbare lichtopbrengstdoor de Smart Ring
 • Hoge lichtopbrengst
 • Geen thermal shutdown
 • Die-cast unibody
 • Secundaire leds (rood, blauw, groen en uv)
 • Eenvoudige bediening door de SmartRing
 • Compleet geleverd

Minpunten

 • Geen markeringen op de SmartRing, waardoor je niet altijd weet in welke stand de zaklamp aan gaat
 • Geen directe toegang tot moonlight of turbo vanuit de 'uit' stand of via een short cut
 • Moonlight stand is feller dan de 0.1 lumen in de specificatie
 • Vervorming in het lichtbeeld van de secundaire leds
 • De clip had beter gekund
 • Batterijduur had beter gekund
 • Sluiting batterijklepje
 • Battery drain in stand-by
 • PWD

 

Het laatste woord

Met de SRT9 heeft de SmartRing Tactical-series een nieuw topmodel gekregen. Het is een krachtig model met een lichtopbrengst van 2150 lumen, dat door de 4 secundaire leds breed inzetbaar is. Nitecore heeft dit allemaal in een redelijk compacte zaklamp weten te krijgen. Waarschijnlijk te groot om in de zakken aan de voorzijde van een broek te doen, maar in de achterzakken past het zeker.

Het meest kenmerkende van deze serie is natuurlijk de SmartRing die zorgt een eenvoudige bediening en voor een traploze regeling van de lichtopbrengst. Er zijn maar weinig merken die een traploze regeling van de lichtopbrengst hebben en geen enkel ander merk is zo eenvoudig te bedienen.

De keerzijde van de SmartRing is dat de elektronica redelijk wat stroom verbruikt. Hierdoor is de batterijduur beperkt, zeker in stand-by. Echter, doordat er 2 stuks 18650-batterijen in gestoken moeten worden is de batterijduur niet slecht. Toch had dit beter gekund.

De bruikbaarheid van de 4 secundaire leds zal voor veel gebruikers beperkt zijn, maar op het moment dat je ze wel nodig hebt zullen ze zeer handig blijken te zijn. Daarnaast zijn er niet zo veel alternatieven bij andere merken als je wel baat hebt bij deze functionaliteit.

De lijst met minpunten lijkt lang maar het gaat om slechts kleine puntjes. De SRT9 is een kwalitatief zeer goede zaklamp die met de SmartRing een aantal unieke features heeft. De 4 secundaire leds maken de SRT9 zeer breed inzetbaar, ook al heeft dit soms een kleine negatieve bijsmaak zoals de vervorming van het lichtbeeld. Ook de combinatie van de uni-body behuizing in combinatie met de tail switch is niet heel geweldig. Daar staat tegenover dat de traploze regeling van de lichtsterkte en de lichtopbrengst van 2150 lumen veel goed maken.

Ja, ik wil de Nitecore SRT9 bestellen

Over Luuk

Luuk is in het dagelijks leven werkzaam in de culturele sector. Hij heeft een voorliefde voor mooie spullen waarin design en functionaliteit samen komen. Hij is een fanatieke doe-het-zelver en heeft dezelfde liefde voor goed gereedschap als voor zaklampen. Als actief lid van verschillende forums en websites plaatst hij regelmatig reviews over zaklampen en gereedschappen. Luuk wil zijn kennis graag met mensen delen en vindt het erg leuk om hierover te schrijven!

Als expert-reviewer test én beoordeelt hij voor ledscherp.nl verschillende zaklampen van groot tot klein, zowel schijnwerpers als breedstralers.

Een gedachte over “Expert review: Nitecore SRT9”

Geef een reactie