Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3151 klantenreviews

Expert review: Fenix TK15UE vs. Fenix TK16 vergelijk

Inleiding

In deze review bekijk ik de Fenix TK15 Ultimate Edition en de Fenix TK16. Beide lampen zijn al even op de markt en qua specificaties lijken ze veel op elkaar. Beide lampen hebben op een paar millimeter na dezelfde afmetingen, de user interface is zowat identiek en beide zaklampen hebben een maximale stand van 1000 lumen. Dus wat is nu eigenlijk het verschil?

Ondanks dat de lampen veel op elkaar lijken, zowel qua uiterlijk als bediening, verschillen de lampen op twee aspecten van elkaar. En laat die twee onderdelen er nou precies voor zorgen dat er eigenlijk een groot verschil is tussen beide.

Specificaties

Fenix TK15UE Fenix TK16
LED Cree XP-L HI V3 Cree XM-L2 U2
Standen Low: 10 lumens, Med: 150 lumens, High:

350 lumens, Turbo: 1000 lumens

Low: 10 lumens, Med: 150 lumens, High: 400 lumens, Turbo: 1000 lumens
Bereik (max) 325 meter 240 meter
Candela 26400cd 14480cd
Batterij 2x CR123A of 1x 18650 2x CR123A of 1x 18650
Lengte 142,5mm 140mm
Diameter (kop) 34mm 34mm
Gewicht 141 gram (zonder batterij) 122 gram (zonder batterij)
Rating IPX8 IPX8
Valbestendigheid 1 meter 1 meter

*Specificaties volgens Fenix

 

 Wanneer je de gegeven specificaties bekijkt zie je dat er weinig verschil is tussen de lampen. Wat wel op valt is dat ieder een andere led gebruikt en dat het maximale bereik ver uit elkaar ligt.

Dit is ook meteen het grootste verschil tussen beide. Tevens valt op dat de TK16 zonder batterij(en) 20 gram lichter is dan de TK15UE. Je zou zeggen dat 20 gram niet zoveel is, maar zelf merk ik het verschil direct, als ik beide lampen in de hand heb.

In de doos

De TK15UE en de TK16 komen beide in de standaard box van Fenix. Op de doos staat een kort begeleidend schrijven over de lamp en de belangrijkste specificaties.

In de doos van de TK15UE zit;

 • De TK15UE
 • Een meertalige handleiding
 • Pocketclip (zit al op de lamp)
 • Polskoord
 • Holster
 • Reserve o-ring
 • Reserve rubberen schakelaar cover
 • Garantie kaart
De leveringsomvang van de Fenix TK15UE

 

En in de doos van de TK16 zit;

 • De TK16
 • Een meertalige handleiding
 • Pocketclip (zit al op de lamp)
 • Holster
 • Polskoord
 • Garantie kaart
 • Reserve o-ring
De leveringsomvang van de Fenix TK16

 

De verpakkingen van beide lampen.

 

Op de achterkant vind je relevante informatie.

 

Het holster zal door de meeste gebruikers worden gebruikt. Ondanks dat de lampen veel op elkaar lijken, komen beide met een verschillend holster.

De TK15UE komt met een vernieuwd holster van Fenix. Met dit vernieuwde holster kan de gebruiker zelf de lengte van de overhangende flap bepalen. Het gedeelte wat over de kop van de lamp gaat, wanneer deze in het holster zit, kan dus korter of langer gemaakt worden. Ook heeft het holster een dubbele koppeling achterop. Daarmee kun je kiezen of het holster vast aan je riem/koppel zit of dat je het holster snel kunt verwijderen. Een D-ring bovenaan het holster geeft nog een extra bevestigingspunt.

De TK15UE met het holster

 

Het holster dat met de TK16 komt is een versimpeld holster. Deze kan niet worden versteld en heeft ook geen extra loop achterop. Ook de D-ring bovenaan mist op dit holster.

Het holster van de Fenix TK16

 

Beide holsters die met mijn samples mee kwamen, zijn aan de krappe kant. Hierdoor is het eigenlijk onmogelijk om de lamp met de kop naar beneden te dragen. Misschien dat de stof nog iets op rekt maar eigenlijk had Fenix beide holsters net iets groter moeten maken. Zeker mensen in de beveiliging/politie wereld dragen hun (tactische)lamp liever met de kop naar beneden.

Rondom bekeken

Als je de beide lampen naast elkaar hebt, is op het eerste gezicht weinig verschil te merken. De schakelaar aan de zijkant van de TK15UE valt op en de TK15UE heeft een roestvrije stalen bezel. Gleuven en het grip patroon op de body is hetzelfde. Beide hebben een pocketclip die maar op één plek past en een tactische grip ring. Deze ring zit vast met schroefdraad en zal dus niet ronddraaien. Persoonlijk vind ik een grip ring met schroefdraad fijner dan één zonder. De ring blijft nu mooi op zijn plek en het voelt gewoon een stuk degelijker. Mocht je de grip ring niet willen gebruiken, dan is het mogelijk om een opvul-ring te plaatsen.

De groeven en knurling geven prima grip op de lamp. In combinatie met de grip ring, zal je zelfs met handschoenen, altijd volledige controle houden over de lamp.

 

Beide modellen hebben een gladde reflector die ervoor zorgt dat je een maximaal bereik hebt.

 

De paarse tint op het glas komt van de anti-reflectie coating. Zowel de TK15UE als de TK16 hebben deze coating op het glas. Hierdoor laat het glas meer licht door dan glazen zonder die coating.

De schroefdraad van de Fenix TK15UE is wél geanodiseerd, van de TK16 niet.

 

Er zijn twee dingen die opvallen wanneer de einddop verwijderd word. De schroefdraad op de TK15UE is wel geanodiseerd en die van de TK16 niet. Het is dus mogelijk om een fysieke lock-out op de TK15UE toe te passen. De TK16 heeft die optie niet. Ik heb het vermoeden dat Fenix heeft gekozen om het schroefdraad op de TK16 niet te anodiseren, omdat die lamp meer gericht is naar tactisch gebruik. Beide modellen kwam zonder smeermiddel op het schroefdraad. Een misser van Fenix.

De Fenix TK15UE heeft wel een geanodiseerde schroefdraad.

 

De TK16 is niet geanodiseerd op de schroefdraad. Daarnaast heeft de TK16 een extra 'binnenbuis'.

 

Op de foto is het lastig te zien, maar het tweede verschil is dat de TK16 een ‘dual body’ design heeft. Dit houdt in dat er een extra body binnenin de batterij-buis zit. Volgens Fenix levert dat meer sterkte op, meer geleidingsvermogen en een betere efficiëntie.  Zelfs met deze extra buis, is de TK16 lichter. Het gewicht van de TK15UE zit met name rondom de knop. De mode-schakelaar zorgt ervoor dat de knop zwaarder is dan die van de TK16.

De mode-schakelaar die bij de TK15UE onder de kop zit, is bij de TK16 (rechts) geplaatst op de einddrop onder de Aan/Uit schakelaar.

 

Onderhoud plegen aan de lamp gaat makkelijker bij de TK15UE. Deze kan namelijk los geworden gehaald in drie delen (kop, batterij-buis, einddop). De batterij-buis van de TK16 zit vast gelijmd aan de knop. Mocht het positieve contactpunt op de TK15UE vies worden, dan is deze veel makkelijker te bereiken.

Beide einddoppen hebben een plek om het polskoord te bevestigen.

 

Bediening van de lamp

Bediening van beide lampen is nagenoeg gelijk. Alleen de mode-schakelaar zit op een andere plek.

Fenix TK15UE:

Druk de schakelaar achter op helemaal in om aan of uit te zetten. Druk half in om tijdelijk licht te hebben.

Wanneer de lamp aan staat, druk je de mode-schakelaar in om door de standen Low > Medium > High > Turbo te gaan. Houd de mode-schakelaar ingedrukt om de Strobe te activeren. Druk nogmaals om de Strobe te beëindigen.

De lamp heeft een geheugen en zal dus aan gaan in de laatst gebruikte stand (met uitzondering van strobe)

Fenix TK16:

Druk de schakelaar achter op helemaal in om aan of uit te zetten. Druk half in om tijdelijk licht te hebben. Wanneer de lamp aan staat, druk je de mode-schakelaar in om door de standen Low > Medium > High > Turbo te gaan. Houd de mode-schakelaar ingedrukt om de strobe te activeren. Druk nogmaals om de strobe te beëindigen.

De lamp heeft een geheugen en zal dus aan gaan in de laatst gebruikte stand (met uitzondering van strobe)

Maar omdat de TK16 een apart circuit heeft voor de mode-schakelaar, is het mogelijk om de strobe te activeren wanneer de lamp uit staat. Zeer handig dus voor zelf verdediging of om kort een signaal mee te geven.

Formaat

De Fenix TK15UE en TK16 hebben een gemiddelde lengte voor 18650 lampen. Hier een vergelijking met de Olight S2R en een Olight R20 Seeker.

 

Beamshots

Afstand tot container is ongeveer 20-25 meter.

Fenix TK15UE Low

 

Fenix TK15UE Medium

 

Fenix TK15UE High

 

Fenix TK15UE Turbo

 

Fenix TK16 Low

 

Fenix TK16 Medium

 

Fenix TK16 High

 

Fenix TK16 Turbo

 

Vooral in de Medium stand is te zien dat de TK15UE meer gebundeld licht geeft. De TK16 geeft meer een wijder verspreid lichtbeeld. De boomstammen naast de container zijn met de TK16 wel zichtbaar, en met de TK15UE worden ze nauwelijks verlicht.  Dit komt door de gebruikte led. Bij de TK16 wordt gebruik gemaakt van een XM-L led, bij de TK15UE past Fenix een XP-L HI led toe. Doordat een XP-L led beter te bundelen is, wordt deze ook feller. Daarom is het bereik van de TK15UE stukken hoger, maar is de bundel wel smaller.

Conclusie

Ondanks dat de lampen veel op elkaar lijken, verschillen ze toch. De gebruikte led zorgt voor dat de lampen totaal andere doeleinden hebben.

De Fenix TK15UE zal meer geschikt zijn voor gebruikers die licht nodig hebben op een grotere afstand. De Fenix TK16 geeft een wijder verspreid lichtbeeld en verlicht daardoor meer en breder op kortere afstand.

Daarnaast is de plaatsing van de mode-schakelaar verschillend. Als je de zaklamp vaak onderhands vast houd, zal de TK15UE je beter liggen. De mode-schakelaar is dan zeer makkelijk te bereiken. Door de mode-schakelaar achterop te plaatsten, zoals bij de TK16, moet je de lamp meer op een ‘tactische’ manier vast houden. Dit is wel ideaal voor gebruikers die veel wisselen tussen lamp aan of uit, en schakelen tussen de verschillende standen. Door mijn beveiligings-achtergrond geef ik zelf meer de voorkeur aan de TK16. Maar dit is natuurlijk verschillend voor iedereen.

Volgens de ANSI FL1 standaard is de TK15UE iets efficiënter in de hogere standen. De TK16 heeft echter meer brandduur in de laagste stand.

Pluspunten

Fenix TK15UE

 • Bereik
 • Lage low stand
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Lock-out mogelijkheid

Fenix TK16

 • Verlicht veel op korte afstand
 • Stevig
 • Strobe beschikbaar ten alle tijden

Minpunten

Fenix TK15UE

 • Weinig verlichten rondom hotspot
 • Mode-schakelaar kan lastig te vinden zijn

Fenix TK16

 • Korter bereik
 • Geen lock-out mogelijkheid

Het laatste woord

Het eindoordeel. Moeilijk te zeggen aangezien beide lampen prima lampen zijn.

Er is dus eigenlijk geen verkeerde keus. Wél moet je de juiste keus maken.

Afhankelijk van het gebruik zul je moeten kiezen. De mode-schakelaar aan de zijkant is handig voor alledaags gebruik maar dan moet je wel tevreden moeten zijn met een gebundeld lichtbeeld. De TK16 geeft een wijder verspreid lichtbeeld, maar kan lastiger te bedienen zijn voor de gemiddelde gebruiker.

Ja, ik wil de Fenix TK15UE bestellen

Ja, ik wil de Fenix TK16 bestellen

 

Over Kevin

Op jonge leeftijd kwam Kevin al in aanraking met zaklampen. Het is uiteindelijk zijn grootste hobby geworden. Het begon met Maglite's, maar al snel kwamen led zaklampen in beeld. De technieken en gebruikte materialen van zaklampen volgen elkaar tegenwoordig in rap tempo op. Kevin volgt dit op de voet en heeft in de loop der jaren veel kennis op gedaan. Hij schrijft er graag over en deelt het graag met anderen!

Geef een reactie