Het klinkt allemaal vanzelfsprekend. De batterij is leeg, even een lader erbij pakken en hoppa, een paar uur later is de accu vol. Handig! Snel, milieuvriendelijk, kostenefficiënt en duurzaam. In 9 van de 10 gevallen hoef je niet naar je batterijen om te kijken en zijn ze na een nachtje slapen weer vol. Bij Lithium-Ion accu's gaat dit helaas niet altijd op en zul je zeer goed op moeten letten. Want een Li-on accu kan bij verkeerd gebruik zéér gevaarlijk zijn.

Wat is een Lithium-Ion accu?

Een Lithium-Ion accu is een batterij waarbij de Ionen van de batterij verschuiven van de negatieve electrode, naar de positieve electrode, en andersom. Lithium-Ion batterijen zijn tegenwoordig een veelgebruikte accu in consumentenelektronica, de meest gebruikte batterij in telefoons, mp3 spelers en overige draagbare apparatuur. Lithium-ion batterijen hebben een zeer hoge energiedichtheid, geen geheugen effect en hebben een geringe zelfontlading.

Eigenschappen

De spanning van een enkele batterijcel staat meestal vastgezet op 3.6 of 3.7 volt. Dit noemen we de nominale spanning. Echter kan de daadwerkelijke spanning tijdens het gebruik variëren van 2.4 tot 4.2 volt. Wanneer de spanning onder de 2.4 volt komt, gaat de cel kapot. De cel is te diep ontladen en onherstelbaar beschadigd. Daarom wordt vaak een veiligheidsspanning van 3 volt aangehouden. Als de cel tot dit voltage wordt ontladen is er niets aan de hand. Het opladen van een Li-Ion accu duurt doorgaans 3 uur. Staar je niet blind op snelladers voor deze batterijen, praktijktests hebben aangetoond dat er 3 uur nodig is totdat een accu volledig is opgeladen.

Wat zijn in het kort de voordelen van een Li-Ion accu:

  • Zeer hoge energiedichtheid
  • Geringe zelfontlading
  • Geen geheugeneffect
  • Hoog vermogen, lange levensduur

Wat zijn in het kort de nadelen:

  • Relatief duur in aanschaf
  • Gevaarlijk bij verkeerd gebruik
  • "Unprotected" accu's moeten continu gecontroleerd worden

Wat is een 18650 accu?

Zoals je in onze webshop kunt zien, verkopen wij zogenaamde 18650 accu's. Deze accu's zitten in een groot aantal zaklampen, waaronder die van Led Lenser, Nitecore, Olight en Fenix. Een 18650 accu is een Li-Ion batterij die 18mm breed is, 65 mm lang en de '0' staat voor zijn cylindrische vorm. 18650 batterijen kun je terugvinden in accupacks van laptops bijvoorbeeld. Ook zie je ze tegenwoordig veel in elektronische sigaretten. Aangezien deze batterijen veel toegepast worden in zaklampen is het noodzaak om even stil te staan bij het laad en ontlaad proces van zo'n accu.

Een Li-Ion 18650 opladen

Niets zo vervelend als een lege accu op het moment wanneer je hem nodig hebt. Daarom is het zaak om met volle batterijen op stap te gaan. Maar hoe kun je dat nu het beste doen?

Zoals eerder vermeld, mag een Li-Ion accu nooit meer dan 4.2 volt opgeladen worden. Gebeurt dit wel, dan begint de batterij te 'stressen' en kan in het ergste geval in brand vliegen met alle gevolgen van dien. Gebruik daarom altijd 'protected' 18650 accu's in je zaklamp. Deze batterijen hebben een speciaal beschermingscircuit, dat er voor zorgt dat de batterij niet verder oplaadt dan de maximale 4.2 Volt. Tevens zorgt dit circuit ervoor dat je batterij ook niet te diep ontladen wordt. Wordt de spanning van 3 volt bereikt (een spanning waarbij de meeste batterijen ophouden met functioneren) dan zorgt het beschermingscircuit ervoor dat de batterij niet te diep ontladen wordt tot een minimum van 2.7 volt.

Bij het opladen is het belangrijk dat u de juiste laders gebruikt. In onze webshop vindt je verschillende opladers die geschikt zijn voor deze accu's. Merken als Nitecore, XTAR, Olight en Fenix bieden hoogwaardige laders aan. Vermijd de 'no-names' zoals Ultrafire en andere merken die eindigen op FIRE. Deze laders zijn minder veilig en hebben ruimere marges om te laden.Tegenwoordig kunnen veel Li-Ion laders ook al NiMH batterijen opladen, dit zijn de 'normale' AA batterijen bijvoorbeeld.

Echter, ondanks deze beveiligingen kan nooit 100% garantie gegeven worden op een veilige laadcyclus. Blijf daarom altijd aanwezig bij de oplader en hou de spanning in de gaten met bijvoorbeeld een multimeter. Wij raden je ook aan om niet 's nachts de accu's te laden. Dat geldt eigenlijk voor elke accu. Better safe than sorry.

Li-Ion cellen oxideren van binnenuit, of je ze nu gebruikt of niet. De oxidatie graad is het zwaarst wanneer de batterijen volledig geladen zijn, of volledig ontladen. Daarnaast neemt oxidatie toe bij een verhoogde temperatuur. Probeer de batterijen dan ook altijd op te laden bij kamertemperatuur.

Levensduur

Gemiddeld genomen hebben Li-Ion batterijen een levensduur van 3 jaar. De levensduur van een accu begint al af te nemen op het moment dat de batterij de fabriek verlaat.

Zoals al eerder vermeldt, hebben Li-Ion batterijen een minimale zelfontlading. Je zou dus gerust je volle accu's weg kunnen leggen en een paar maanden later weer kunnen gebruiken. Je hebt dan nog nagenoeg de volledige capaciteit beschikbaar. Hoewel, hoe voller de batterij wordt weggelegd, hoe sneller de batterij van binnen begint te oxideren en dus de levensduur afneemt. Wanneer je de accu's een langere tijd niet gebruikt, leg ze dan weg terwijl er nog zo'n 60-70% capaciteit in zit. Dit is ongeveer 3.7 volt.

Kort gezegd: de levensduur van de accu is afhankelijk van de mate van laden en ontladen. Verschillende tests wijzen uit dat wanneer een Li-Ion accu volledig wordt opgeladen tot 4.2 volt, het aantal laadcycli rond de 500 ligt. Wanneer de accu tot slechts 90% wordt opgeladen (gelijk aan 4.1 Volt) zijn er ruim 1000 laadcycli haalbaar. Het is dus niet geheel onverstandig om de accu met een multimeter na te meten.