Ledscherp.nl scoort een 9.3/10 in 3108 klantenreviews

Expert review: Maglite ML150LR

De Maglite ML150LR is de eerste Maglite die de 1000 lumen grens passeert en daarmee een mijlpaal bereikt heeft sinds de oprichting van het bedrijf. Deze zaklamp is met veel bombarie aangekondigd want voor Maglite is deze ML150LR een absoluut hoogtepunt. Toch zijn er veel Chinese merken die het in de ‘strijd om de meeste lumen’ met gemak winnen van Maglite. Daarnaast hebben veel Chinese lampen hele andere kenmerken en specificaties dan Maglite zaklampen en dat maakt het vergelijken een stuk lastiger. Toch gaan we in deze expert-review flink de diepte en voelen deze lamp stevig aan de tand. En ondanks dat deze lamp niet uitblinkt in ‘veel lumen’ heeft deze lamp wel verrassende andere kwaliteiten.

Inleiding

Vraag een willekeurig persoon om één zaklampenmerk te noemen, wedden dat je Maglite hoort? Niet geheel onterecht, want Maglite is al jarenlang met stip het meest verkochte zaklampen merk ter wereld. Hoe komt dat nou, dat politiekorpsen, beveiligers, hulpverleners maar ook consumenten zo gehecht zijn aan dit merk?

Maglite doet het gewoon altijd.

De Maglite ML150LR is de eerste Maglite die de 1000 lumen grens passeert en daarmee een mijlpaal bereikt heeft sinds de oprichting van het bedrijf. Deze zaklamp is met veel bombarie aangekondigd want voor Maglite is deze ML150LR een absoluut hoogtepunt. Een beetje vreemd zou je denken, want de Chinese fabrikanten zoals Olight, Nitecore en Fenix hebben lampen in hun assortiment die de 10.000 lumen grens al passeren. Zij halen nonchalant hun schouders op wanneer je het over 1000 lumen hebt! De Maglite ML150LR zou daarom bij voorbaat al met 1-0 achter staan, want de strijd om de meeste lumen hebben ze al verloren zou je zeggen.

Toch willen we hier een flinke nuance in aanbrengen want het aantal lumen is niet de reden dat je deze Maglite moet kopen. Veel lumen in je handpalm is leuk, maar een hoog aantal lumen brengt ook veel hitte met zich mee. De Olight X7R wordt bijna zo heet dat je hem amper vast kunt houden. Is dat dan zo’n feest? Nee, ook niet. Daarnaast is het ook niet zo dat veel lumen automatisch ook een hoog bereik opleveren.

De kwaliteit van deze ML150LR zit niet zozeer in de output, maar wél in het bereik, de oplaadfunctionaliteit en de LiFePo4 accu waar Maglite echt wel uniek mee is op dit moment. Zaken die we in deze review allemaal aan bod laten komen.

We hebben lang gewacht om Maglite op te nemen in ons assortiment want in onze ogen heeft Maglite te lang voortgeborduurd op de oude MagCharger en bleef daarom wel heel erg veel achterlopen op de concurrentie. Echter heeft Maglite met de ML150LR de juist weg weer ingeslagen en is weer flink op koers om mee vechten om een plekje in de top. Deze ML150LR heeft de gebruiker echt wel wat te bieden en voor ons daarom reden genoeg om hier een ‘Expert Review’ aan te wijden.

Specificaties

 • Led: niet bekend, vermoedelijk CREE XM-L
 • 3 output standen + Strobe + Momentary
 • Full power: 1082 lumens (3 uur en 15 min)
 • Low power: 138 lumens (18 uur)
 • ECO mode: 25 lumens (79 uur)
 • Bereik: 458 meter (max)
 • Candela: 52555 cd
 • Batterij: LiFeP04 accu, 6.4 volt, 3A, 19,2Wh
 • Lengte: 27,1 cm
 • Breedte behuizing: 3 cm
 • Breedte lampkop: 4,9 cm
 • Gewicht: 275 gram
 • Rating: IPX4
 • Valbestendigheid: tot 1 meter
 • Oplaadbaar: Ja

In de doos

De Maglite ML150LR wordt geleverd in een simpele kartonnen doos met een piepschuim vulling. Simpel maar wel doeltreffend. Op de buitenkant van de doos vinden we een aantal gebruiksmogelijkheden en een aantal specificaties.

Wanneer we de kartonnen verpakking openen komt er een piepschuimen inlay tevoorschijn met de handleiding. Blij verrast zijn we, wanneer we zien dat deze handleiding ook in het Nederlands geleverd is. De handleiding is ‘spot on’ en duidelijk geschreven.

Blij verrast zijn we, wanneer we zien dat deze handleiding ook in het Nederlands geleverd is. De handleiding is ‘spot on’ en duidelijk geschreven.

In de piepschuimen inlay tref ik de daadwerkelijk zaklamp plus alle toebehoren aan.

 • Maglite ML150LR
 • Laadcradle
 • Adapter 230 volt
 • Adapter 12 volt
 • Accu
 • Handleiding

Kortom, alles wat je nodig hebt om direct van start te kunnen. Lees wel even goed de handleiding vooraf door, want hier hierin wordt onder andere vermeldt dat de accu eerst 6 uur geladen dient te worden. Dat doen we dus ook gewillig.

De lamp rondom bekeken

Met het uiterlijk van de ML150LR borduurt Maglite voort op het beproefde Maglite concept. Met een behuizing van 3 cm breed en een lampkop van +/- 5 cm ziet deze ML150LR eruit als iedere andere Maglite en ziet het er weinig spannend uit.

Dit model heeft het meeste weg van de MagCharger, misschien wel de meest verkochte Maglite ooit. Waar de MagCharger is gebaseerd op het D-cel model, is de ML150LR gebaseerd op het C-cel model. Oftwel, de ML150LR is een stukje dunner en korter dan de ‘good old’ MagCharger. Een aantal gebruikers zullen dit een nadeel vinden want je hebt ‘minder lamp’ in je hand maar het grootste gros van de eindgebruikers zal dit een verademing vinden. De lamp is een stuk lichter in gewicht, is iets korter en dus gemakkelijker mee te nemen.

Kenmerkend onderdeel van de ML150LR zijn de 2 stalen contacten welke rondom de lamp geplaatst zijn. Die zijn de laadcontacten voor de cradle en omdat deze volledig rondom in de lamp geïntegreerd zijn kun je de lamp in elke positie in de cradle plaatsen. Hierover later meer.

De schakelaar is gepositioneerd op de zijkant van de lampkop. De lamp dien je dus ‘onderhands’ te bedienen.

De LiFePo4 accu

Een van de sterke punten van de Maglite ML150LR vind ik de LiFeP04 accu en staat voor Lithium-IJzer-Fosfaat. Het is een variant binnen de Lithium accu’s en wordt net als Li-Ion gebruikt om apparatuur met een hoog stroomverbruik te voorzien van energie. Het heeft een aantal flinke voordelen ten opzichte van Li-Ion.

 • Veel hoger aantal laadcycles: 2000 (Li-Ion +/- 500x)
 • Levensduur van 10 jaar ongeacht het aantal laadcycles (Li-Ion 5 jaar)
 • De accu hoeft niet helemaal leeg getrokken te worden
 • Explodeert niet bij kortsluiting
 • Temperatuur heeft nagenoeg geen invloed op de prestatie van de accu

In de basis heeft de ML150LR dus een veel langere levensduur met de meegeleverde accu dan een zaklamp welke op Li-Ion accu’s werkt. De gesealde accu bestaat uit 2 cellen van elk 3,2 volt met 3A capaciteit.

Ook is de accu ongevoelig voor temperatuurswisselingen en kan de accu tussendoor zonder problemen en bijwerkingen opgeladen worden. Dat is erg interessant voor hulpdiensten en beveiligers. Zij hebben vaak korte periodes de lamp nodig en plaatsen deze daarna weer terug op de lader.

Al met al flink wat voordelen ten opzichte van Li-Ion en dat is wat deze Maglite ML150LR op accugebied wel een flinke voorsprong geeft op de Li-Ion zaklampen.

Het plaatsen van de accu

De accu van de lamp plaats je in de lamp door de einddop eraf te draaien. Hier volgt dan ook het eerste puntje van kritiek. Ik ben veel Chinese zaklampen gewend waarbij het los en vast draaien van onderdelen altijd erg soepel gaat. Met name de einddop draai je er bij deze lampen nog wel eens af, want de accu moet soms buiten de lamp geladen worden. Het los en vast draaien van deze einddop gaat vaak heel erg soepel en de schroefdraad ‘bijt’ zich niet vast tijdens het aandraaien van de dop vanwege de vierkantige schroefdraad.

Bij deze Maglite is dat wel even andere koek! De enorm dikke veer zorgt voor heel veel weerstand tijdens het vastdraaien van de dop. Die dikke veer zorgt natuurlijk voor een goede stroomgeleiding maar voorkomt ook het rammelen van de accu in de lamp. De accu zit echt opgesloten in het batterijcompartiment. Ik raad het je af om in je enthousiasme de dop er snel op te draaien want dit gaat in combinatie met de hoge veerdruk niet goed. De dop zat er bij mij al bijna scheef op. Doe dit dus met beleid. En draai de dop goed vast, want als deze niet goed aansluit werkt je lamp niet.

Eigenlijk wil ik niet te zwaar tillen aan dit kleine minpuntje want is je accu eenmaal geplaatst, dan hoef je hem er ook de eerste 2000 laadbeurten niet meer uit te halen.

De laadcradle

De laadcradle –of houder is ook een interessant accessoire dat de nodige aandacht verdient. Deze cradle heeft een tweeledige functie. Je laadt er de lamp in op maar je gebruikt de cradle ook om de lamp netjes in op te bergen. Nieuw aan deze laadcradle is de rode ‘Quick Release’ knop. Wanneer je deze knop indrukt valt de veerdruk van de klem af en kun je de lamp eenvoudig uit de houder nemen. Het terugplaatsen van de lamp gaat eenvoudig door deze in de houder terug te klikken. Een luide ‘klik’ is de bevestiging dat deze goed vast zit.

De laadhouder bevat twee schroefgaten zodat je deze op ieder oppervlak kunt bevestigen

We hebben ze al in vele vormen voorbij zien komen. Laadcradles oftewel laadhouders. De ene fabrikant maakt het laadsysteem nog slimmer en nog vernuftiger dan de andere. We hebben al laadhouders gezien met inductiespanning, met magnetische laadcontacten, maar ook Micro USB en USB-C stekkers zijn de revue al gepasseerd. Het werkt allemaal goed en is uniek zijn eigen manier.

Toch blijft Maglite vasthouden aan de laadhouder met sleepcontacten. Niet verrassend, want dit systeem is gepatenteerd door Maglite en is één van de melkkoeien van het bedrijf. Desalniettemin is het een foutloos systeem, want wanneer je de lamp plaatst zit deze ook direct vast om geladen te worden. Bij andere merken dien je de lamp soms goed uit te lijnen in de laadhouder. Doe je dit niet goed dan wordt de lamp niet geladen en dat resulteert in een onverwacht lege accu.

Daarnaast hoef je geen rubber kapjes open te klappen om een USB stekkertje te plaatsen waardoor je ook met werkhandschoenen de lamp probleemloos kunt gebruiken.

Bij de laadcradle worden zowel een 230 volt adapter als een 12 volt stekker geleverd zodat je de ML150LR in de auto kunt opladen. Indien je de zaklamp permanent wilt inbouwen in je auto kan de 12 volt stekker in de weg gaan zitten. Je kunt er dan voor kiezen om deze stekker eraf te knippen zodat je de bedrading direct op je voertuigaccu kunt aansluiten. In de handleiding staan hier duidelijk instructies voor vermeld.

Het opladen van de accu

De laadhouder bevat een indicatie led en is te vinden links op de laadhouder boven de rode knop. Omdat de led van kleur verandert tijdens de verschillende fasen van de laadproces kun je in een oogopslag zien of de zaklamp klaar is voor gebruik. De volgende kleuren kun je tegenkomen:

 • Rood knipperend:
 • Oranje: accu wordt geladen
 • Groen knipperend: Afrondingsfase, accu bijna vol > 80%
 • Groen continue: accu vol

Een groot voordeel van de deze laadhouder in combinatie met de LiFePo4 accu is de permanente laadfunctionaliteit. Een hele grote plus ten opzichte van zijn voorganger de MagCharger welke gebruik maakte van de NiMH accu. Omdat deze accu’s na verloop van tijd last krijgen van het ‘geheugeneffect’ worden ze lui en neemt de capaciteit af. De politie en beveiligers onder ons zullen dat beamen want juist in dienstvoertuigen zitten de lampen permanten op de lader. En juist wanneer je dan nét even je lamp nodig hebt voor een controle….begeeft je accu het na 5 minuten.

De Maglite ML150LR is ontworpen om permanent in de lader te kunnen blijven zitten. Zodra de accu vol is stopt het laadproces.

De eerste keer opladen kan volgens de handleiding ongeveer 6 uur duren. In de praktijk was dit korter. Trek je de accu volledig leeg, dan is de laadtijd bij volgende laadbeurten ongeveer 2,5 uur.

De werking van de Maglite ML150LR

De schakelaar

De Maglite ML150LR is eenvoudig in het gebruik. De lamp heeft geen dubbele schakelaars waarmee je allerlei combinaties kunt programmeren.

De aan/uit schakelaar is geplaatst op de zijkant van de lamp, achter de lamp. Het is een elektronische schakelaar die zachtjes klikt. De schakelaar steekt niet overdreven uit maar is op de tast redelijk snel te vinden omdat er wat materiaal is weggefreesd waardoor de schakelaar makkelijker te benaderen is. Wanneer je handschoenen draagt, verwacht ik dat je wat meer moeite hebt om de schakelaar op de tast te kunnen vinden.

Kiezen van lichtstanden

De Maglite ML150LR beschikt over in totaal 5 lichtfuncties welke verdeeld zijn 4 lichtprogramma’s. In de onderstaande tabel kun je dit overzichtelijk terugvinden.

Afhankelijk van de situatie kun je zelf het meest passende lichtprogramma kiezen. Persoonlijk vind ik het standaard programma ‘General’ het meest effectief. Binnen dit programma heb je alle lichtsterktes onder de knop en dat is voor de meeste gebruikers meer dan voldoende. De Maglite ML150LR is geen tactische zaklamp dus ik zie het nut niet zo van een stroboscoopfuntie. De ‘Momentary’ functie acht ik om dezelfde reden een beetje overbodig. Ik heb het idee dat Maglite deze functies heeft ingebouwd om enigszins te kunnen ‘concurreren’met de Chinese merken.

Zoals in het schema te zien is kun je door middel van een aantal ‘clicks’ de gewenste lichtstand in het lichtprogramma kiezen. 1x drukken op de schakelaar activeert stand 1, 2x drukken activeert stand 2 en 3x drukken activeert stand 3. Maglite noemt dit ‘snelklikken’ omdat je snel achter elkaar het gewenste aantal clicks moet selecteren. Laat je er teveel tijd tussen zitten dan kun je de standen niet meer wisselen.

Het omslachtige vind ik dat je moet klikken vanaf de ‘uit’ stand van de lamp. Je kunt dus niet wisselen tussen de standen wanneer de lamp aan staat. Een groot minpunt, andere merken hebben dit duidelijk beter voor elkaar.

Kiezen van lichtprogramma’s

Naast de verschillende lichtstanden, kun je ook kiezen uit verschillende lichtprogramma’s met elk zijn eigen lichtstanden.

Standaard wordt de Maglite ML150LR geleverd in de ‘General’ modus, hierbij heb je 3 verschillende dimstanden onder de knop. Dit programma zal doorgaans het meest gebruikt worden. De Maglite is namelijk geen tactische zaklamp dus ik snap het nut niet zo van de ‘momentary’ en ‘strobe’ functie.

Het kiezen tussen deze lichtstanden gaat op twee verschillende manieren. Bij methodes zal ik kort beschrijven.

Methode 1: het losdraaien van de einddop

 1. Schroef de dop (ongeveer een kwartslag tot een half)
 2. Schakelaar indrukken en ingedrukt houden
 3. Dop weer vastdraaien (schakelaar ingedrukt houden!)
 4. De zaklamp gaat knipperen binnen 4 seconden
 5. Het aantal ‘blinks’ geeft aan welk lichtprogramma je geselecteerd hebt.
 6. Laat de knop los bij het juiste lichtprogramma
 7. Klaar

Hierbij geldt: 1x knipperen = programma 1. 2x knipperen = programma 2 etc.

Zolang je de schakelaar ingedrukt houdt blijf je continue wisselen tussen de programma’s.

Methode 2: kiezen via de schakelaar

 1. De lamp moet UIT staan
 2. Ga naar de hoogste stand en houdt de schakelaar vast (bij programma 1 & 2 is dit 1x klikken en vasthouden. Bij programma 3 & 4 is dit 2x klikken en vasthouden)
 3. Houdt de schakelaar ingedrukt tot de lamp kort knippert
 4. Laat de schakelaar los
 5. Houdt de schakelaar opnieuw ingedrukt
 6. Het aantal ‘blinks’ geeft aan welk lichtprogramma je geselecteerd hebt
 7. Laat de knop los bij het juiste lichtprogramma
 8. Klaar

Mijn voorkeur heeft methode 2 omdat je met één hand de standen kunt wisselen zonder dat je de dop hoeft los te draaien. Belangrijk is wel dat de lamp op de hoogste lichtstand staat als je gaat programmeren. Bij lichtprogramma 1 en 2 is dit al de eerste stand maar bij programma 3 en 4 is dit de tweede stand. Je dient bij deze programma’s dus een keer extra te klikken op de schakelaar. Op zich niet zo’n probleem maar hier kan wel flinke verwarring ontstaan als je even ‘snel moet wisselen’.

De verstelbare focus

Een andere functie van de lamp is de verstelbare bundel of focus. Je kunt de bundel namelijk versmallen en verbreden om juist verte te kunnen schijnen of om een groter oppervlak te verlichten. Bij voorgaande versies van Maglites moest je de kop volledig ronddraaien om de bundel te verstellen, bij de ML150LR hebben ze dit weten te reduceren. Maglite spreekt over een kwartslag, maar ik vind het toch echt een stukje minder. Minder dan 1/8 slag draaien levert je het verschil tussen een spot of een bredere bundel. Doordat je de lampkop draait verander je de afstand tussen de led en de reflector en kun je de bundel beïnvloeden naar breed of juist smal.

Mijn bevindingen over de kwaliteit van de bundel zijn wisselend. Ik was al bevooroordeeld want ik vind de brede bundels van Maglite niet mooi en niet zo efficiënt. Er is altijd sprake van een ‘ring’ waarbij het midden donkerder is en minder licht bevat. Vreemd vind ik dat, want dat is altijd de plek waar je licht nodig hebt. Het is een bijwerking van het focusseren want de reflector kun je nu eenmaal niet optimaliseren voor zowel een brede als smalle bundel. De afstand tussen led en reflector blijft nu eenmaal een variabele factor en dit is nu exact de reden dat heeft veel Chinese fabrikanten een vaste bundel hanteren.

De smalle bundel van Maglite vind ik wel mooi. De spot is mooi rond en de spil (spreidlicht) is breed genoeg om zelfs bij een smalle straal nog breed genoeg de omgeving te kunnen waarnemen. Ik heb het idee dag Maglite slechts nog voor ‘de vorm’ een focus heeft aangebracht want het spreidlicht in beide standen blijft gelijk. Het enige dat verandert is de spot welke iets breder wordt bij het verdraaien van de lampkop. Het wisselen is best aardig, maar voegt in dit geval weinig toe.

De beamshots

Tijd om de lamp buiten te testen.

Hoog:

 

Medium:

 

Laag:

Conclusie

De Maglite ML150LR is een mooie lamp maar niet zo spectaculair als Maglite hem zelf in de markt zet. Jazeker, het is de felste Maglite ooit gemaakt maar ten opzichte van de concurrenten is deze lamp niet echt revolutionair. Qua lichtopbrengst zijn er betere alternatieven te koop maar zoals reeds vermeldt, levert een toename aan lumen ook extra warmte op. En stel jezelf de vraag of je een zaklamp wilt gebruiken welke na 5 minuten niet meer vast te pakken is?

Toch is de Maglite zeker een aanwinst op huidige markt. De Maglite ML150LR is namelijk oerdegelijk gebouwd en dankzij de LiFePo4 accu is deze lamp ontzettend veilig maar vooral ook zeer lang te gebruiken. Veel Chinese merken verzinnen tegenwoordig de meest vreemde functies en ontwikkelen de meest high-tech oplaadsystemen die natuurlijk prima werken, maar voor veel doelgroepen ook totaal niet functioneel zijn. Maglite maakt bij deze ML150LR nog steeds gebruik van de laadcradle welke foutloos te gebruiken is en waarbij de lamp met de ogen dicht in en uit de lader gehaald kan worden. Met name beveiligers en hulpverleners zullen deze lamp mede vanwege dit systeem volledig omarmen. De accu gaat duizenden laadbeurten mee en heeft geen last van het geheugeneffect.

Ben je dus op zoek naar een stevige, oerdegelijk zaklamp met een méér dan acceptabele lichtopbrengst voorzien van een handig laadsysteem welke probleemloos te gebruiken is? Kijk dan eens naar deze Maglite ML150R, want net als zijn voorganger de MagCharger heeft deze ML150LR de potentie om ook weer de komende 10 jaar flink van zich te laten horen.

Je kunt hem beschouwen als een flinke 'underdog’. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Ja, ik wil de Maglite ML150LR bestellen

Geef een reactie